Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Buitengewone boswachter

De duinen van Scheveningen, je loopt wel eens door dit Nationale Park. Ja want dat is dit bijzondere natuurgebied. Een ecosysteem dat altijd in evenwicht moet blijven, en om dat te verzekeren krijgt ze de beste verzorging. Van wie? Een groot team van boswachters, vrijwilligers, ondernemers, overheden, en ga zo maar door. Wie beter te spreken dan iemand uit dat team en die eens in het zonnetje te zetten. Dus dames en heren, lieve lezers, hierbij het interessante interview met Mark Kras.

Meer Mark

Mark is boswachter voor Staatsbosbeheer in een deel van het gebied Hollandse Duinen. Het gebied waar hij werkt loopt van Wassenaar tot en met de grens Noord-Holland.

"Met de komst van het Nationale Park Hollandse Duinen werken alle boswachters straks in een prachtig mooi, min of meer, aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot en met de grens Noord-Holland. Samen werken we aan een Nationaal Park van wereldklasse."

Maar dat is zeker niet een klus voor alleen boswachters, vertelt Mark verder. Het is een kans voor iedereen die zich betrokken voelt bij de prachtige Hollandse duinen. Alleen samen kan je hier een succes van maken. De initiatiefnemers zoeken dan ook nadrukkelijk de samenwerking op met ondernemers, belangenbehartigers, terreinbeheerders en overheden. Duidelijk doet Mark het niet alleen, bescheidenheid siert de mens, zeggen wij!Sinds 2009 is Mark boswachter. Voor die tijd is hij onderwijzer op het basisonderwijs geweest en heeft hij gewerkt bij een adviesbureau op het gebied van duurzame stedenbouw. Dus het boswachterschap kwam niet geheel uit de lucht vallen. Want ook op school zag hij dat kinderen steeds minder buiten kwamen en een mus niet van een merel konden onderscheiden. Tja, kijk, dat kunnen wij nog net wel toch?

En bij het adviesbureau waren ze vaak bezig met zoeken naar manieren om mensen meer betrokken te maken bij hun groene omgeving. Uit onderzoek blijkt dat een wandeling in de natuur gezond is voor mensen én als mensen natuur waarderen zullen daar ook zorg voor gaan dragen. Die twee dingen maken dat Mark gekozen heeft om boswachter te worden!

Een stukje Scheveningen

Scheveningen is een klein maar heel mooi stukje van het toekomstig Nationaal Park. Hoewel dit niet het werkgebied is van Mark komt hij toch met enige regelmaat in Scheveningen. Vaak om vogels te fotograferen op het noorder -en zuiderhavenhoofd.

"Of aan de noordzijde bij het Zwarte Pad. Daar hadden zich drie verschillende soorten zeldzame meeuwen verzameld (Grote burgemeester, Kleine burgemeester en de Pontische meeuw). Het strand is dan behalve heerlijk gebied om te wandelen (met of zonder hond), lekker te zitten in een winterzonnetje of vliegeren, ineens de hotspot voor vogelaars die uit heel het land naar Scheveningen komen om te kijken naar een stel meeuwen."

En zo ziet hij ook het Nationaal Park Hollandse Duinen; Een plek waar topnatuur te vinden is op onverwachte plaatsen, meestal in natuurkernen maar soms ook midden in de stad.

Maar behalve om vogels te fotograferen komt Mark ook graag op de fiets naar Scheveningen. Hij fietst vaak vanuit zijn woonplaats Delft naar en vervolgens door de duinen. Daarbij is hij altijd op zoek naar de groenste route vanuit het achterland naar het duin. In het Nationaal Park Hollandse Duinen zou hier wat hem betreft ook meer aandacht voor moeten zijn.

"Hoe maken we groene aderen die tot in de steden reiken en waarlangs je de topnatuur van Nationaal Park Hollandse Duinen kunt bereiken. Dat is prettig voor mensen maar ook voor natuur die langs deze aderen van de ene plak naar de andere kunnen komen."

Hotspots

Ja zoals je wel had kunnen raden heeft de plaatselijke horeca aan Mark niet echt de beste gast. Want hij is natuurlijk graag buiten! Toch is hij best te verleiden tot een kibbeling op de boulevard. Maar hij eet vaak op zijn driepootkrukje een huisgemaakte boterham tussen de rondscharrelde Steenlopers. Zo kan hij altijd kijken of er een bijzondere vogel langs vliegt of misschien duikt er wel een zeehond of bruinvis op.

Meer tips heeft hij zeker, maar wel voor een groene dag. Vanuit Scheveningen moet je even op de fiets naar Wassenaar rijden, volgens Mark, door het altijd prachtige Meyendel. En een kop koffie halen bij de Badmeester en een ijsje bij onder vuurtoren.

"Neem de tijd om in het duin of op het strand te genieten van de natuur. Voel de wind, het zand en de zon. Hoor de vogels, de golfslag en spelende kinderen én hou je ogen open want voor het weet sta je oog in oog met een bruinvis, zeehond of een Grote Burgemeester."

Ja Mark, sorry dat we je zo vaak quoten, maar je hebt echt mooie woorden en een goed verhaal. Als we Scheveningen een dag door jouw ogen zouden kunnen zien...Een ding is zeker, dit weekend duiken we de duinen in, gewapend met een gids vol vogels en een verrekijker, en natuurlijk een huisgesmeerde boterham!


Delen

Bekijk ook deze items

Bayonne smaakt naar meer!

Met de rode wijn nog in mijn bloed denk ik met een glimlach terug aan de heerlijke avond bij Café de Bayonne. Waarom ben ik hier niet vaker geweest, vraag ik mij af? Dat gaat per nu veranderen!Sinds juli 2014 is de Keizerstraat een fijne hotspot rijker: Café de Bayonne! En zoals de naam al doet vermoeden, viert een Spaanse chef hier de scepter met gerechten geïnspireerd op het geliefde Baskenland. Gevestigd naast Meneer Chocola (dé bekende koffiezaak) serveert Café de Bayonne vijf avonden per week de lekkerste tapas, soepen, salades en allerlei specialiteiten als Pollo de Bayonne (kip gerold...

Lees verder

DUO: een nieuwe allemansvriend in de Keizerstraat!

Wellicht is het velen van jullie al opgevallen, maar sinds 2 februari 2016 is onze Keizerstraat een nieuwe horecagelegenheid rijker: DUO Eten & Drinken! DUO is gevestigd in het pand waar tot 6 jaar geleden Sauna Bijland zat en dat als laatste werd geëxploiteerd door een boksschool. Het pand is grondig verbouwd waardoor niets meer doet denken aan een sauna of sportschool. Hoog tijd om eens een kijkje te gaan nemen!Het is maandagochtend en na een pittig yogalesje ga ik met mijn vriendinnetje Pamela een welverdiend kopje koffie drinken bij DUO. Bij binnenkomst treffen wij Tessa achter de bar. Tessa...

Lees verder

Stemmen Fotowedstrijd Oogje op Scheveningen

Een jaar lang maakten jullie de mooiste fotos en tagden ons gek op Instagram. Nu is het tijd dat de foto met de meeste likes verkozen wordt tot winnaar! Hoe dat verder is zijn werk gaat leggen we je natuurlijk even uit. Heel veel dank gaat uit naar alle trouwe lezers en volgers die de mooiste plaatjes hebben geschoten! Even voorstellenWat hebben we toch een beeldig talent rondlopen hier in de buurt die maar al te graag Scheveningen op de gevoelige plaat willen vast leggen. En het leuke is, talent komt vaak uit onverwachte hoeken, zoals je wel op de...

Lees verder