Buitengewoon
Scheveningen

From winter to spring!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Een boekje open doen

Al een tijdje fiets ik langs die leuke Pansierstraat, het is voor mij zelfs een stukje om maar er zitten allemaal winkeltjes en restaurantjes waar ik niks van wist. Zo viel mijn oog ook op een boekbinderij, en aangezien ik van lezen en boeken houd wekte dit mijn interesse. Hoewel ik moet zeggen dat het er sowieso heel imponerend uitziet lieve lezers, ook als je geen boekenwurm bent. Ik heb het over het Ambachtshuys, een boekbinderij die over is gegaan van vader op zoon en waar de handen graag uit mouwen worden gestoken voor een sterk staaltje ambacht.

Een goed verhaal

Wij interviewden Jeroen Willems die werkzaam is bij ’t Ambachthuys. Hier worden mensen opgeleid tot Handboekbinder en worden oude en nieuwe boeken ingebonden. “We binden bijvoorbeeld boeken die zelf worden geprint zoals een Familiestamboom onderzoek, scriptie afstudeer of promoveer project. Maar ook restaureren we oude (Staten) Bijbels.”

Deze prachtige plek is een in het leven geroepen stichting om het handboekbinden in Nederland op een hoger peil te brengen. Het is al meer dan 40 jaar een trefpunt voor boekbind(st)ers. Niet alleen voor degene die dit doet als bron van inkomsten, maar ook voor de liefhebber die het ambacht goed wil leren. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze de teloorgang van dit mooie vak moeten voorkomen. ’t Ambachthuys stimuleert daarom dat de fijne kneepjes en technieken worden geleerd en doorgegeven aan volgende generaties.De favorieten van

De favoriete plekjes van Jeroen zijn natuurlijk in de buurt, want wat een prachtige buurt zit het Ambachthuys in! Hij komt bijvoorbeeld graag in het Westbroekpark wat een plek is waar veel mensen samenkomen maar waar er toch altijd wel een plek te vinden is om rustig te lezen. En dat is zeker niet onbelangrijk voor deze boekenfanaat.

Een andere lievelingsplek is de leuke broodjeszaak Michel, die praktisch om de hoek zit. Daar kan je een heerlijk bakkie halen of een goed vers broodje. Wat wil je dus nog meer? Wij weten nog wel iets wat je ook wilt! Want er wordt een event georganiseerd in het nieuwe jaar waar jij bij moet zijn. Namelijk een Open Dag om mensen kennis te laten maken met het boekbinden.

Open boek

Op Koppermaandag, een traditionele feestdag van de grafici (de eerste maandag na drie Koningen), kan je kennismaken met het handboekbinden en worden de Koppermaandag boeken, BANDEN met KUNST, gepresenteerd die door binders uit heel Nederland zijn ingezonden. Allen hebben het boek "De Amerikaanse prinses" van Annejet van der Zijl gebonden. Tevens is er een tentoonstelling boekenvouwen. Genoeg te doen dus!

Het Ambachthuys stimuleert het verantwoord boeken maken zoals dat in Nederland al honderden jaren traditie is. Van Bandzetter tot Franse- en Engelseband en van Scriptie, Genealogie onderzoek en Dichtbundel tot Statenbijbel. Ook dit jaar zullen we bij het Ambachthuys weer beginnen met lessen handboekbinden na het Open Atelier 9 Januari 2017.

Koppermaandag: Ambachthuys: 9 januari 2017; 14.00 - 17.00 uur Pansierstraat 23, Den Haag. Tentoonstelling Kopperboeken: 20 januari - 2 maart 2017 Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag

Dus als je meer wilt weten over hoe boeken worden gebonden of een prijs indicatie voor het restaureren of binden van kostbare boeken dan bent je van harte welkom op het OPEN ATELIER, 9 januari 2017, tussen 14.00 - 17.00 uur in de Pansierstraat 23 in Den Haag.

Delen

Bekijk ook deze items

Bakkie Leut met Ted

Boris Vermolen en Ted Hendriks mogen zich allebei al 6 jaar lang met recht Meneer Chocola noemen. De beste taarten, croissantjes, bonbons (we kunnen nog wel even doorgaan), en natuurlijk bakkies haal je bij deze heren. Sinds een paar jaar kan je ook bourgondisch genieten in de avond bij Café de Bayonne. En ja dames en heren, wij hebben DE Ted Hendriks gestrikt voor wat koffiepraat over VISSCH. Een van de leukste evenementen waar de heren van het goede chocolade leven ook dit jaar weer bij zullen zijn!De beste koks staan aan walWat kunnen we van deze keukenprinsen verwachten bij...

Lees verder

Winnaar Hart Beach surfcamp

Weten jullie nog die ontzettend leuke actie van vorige maand? Dat wij een kids surfcamp (!) mochten weg geven van Hart Beach?! Je raadt het al, daar hebben we nu de uitslag van. De winnaar kiezen was erg moeilijk, want iedereen was zo enthousiast! Toch sprong er een uit, en die mag nu een duik in het diepe nemen. Even voorstellenMogen wij even de winnares voorstellen: Sabine Pronk, en ze woont gewoon in Scheveningen. Ze is sportdocent op het ROC Mondriaan Lifestyle Sport en Bewegen. Nou ja winnares, ze heeft het voor iemand anders gewonnen zoals je al begrijpt, daarover...

Lees verder

Te kust en te fit

De zomer was dan misschien niet wat je ervan verwachtte; de druppels vielen veelvuldig in het zand. Maar we hebben toch nog wat mooie dagen gehad. De terrassen liepen nog heel wat dagen over. Daar vloeide de drank rijkelijk en er was eten in overvloed. Er bestaat zoiets als wintervacht, maar toch is zomerzwembandjes ook een fenomeen, althans voor ons. Dus doof de barbecue en lees even mee met deze tips om niet alleen in beweging te komen, maar ook gewoon lekker in je vel te zitten. Buiten sportenDe beste beweging is buiten, en die is nog gratis ook! Niet...

Lees verder