Buitengewoon
Scheveningen

From winter to spring!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Must zee

8 januari 2018 - Zoals we al schreven, het is 365 dagen per jaar Feest aan Zee dit jaar! En dat wordt gevierd met alle dagen te vullen met kunst, cultuur en natuur. We trappen deze week dan ook af met een stukje kunst waar we trots op zijn. En dat zijn onze lievelingsmusea op Scheveningen met een paar tentoonstellingen waar je je graag vertoont!

Muzee

Het knusse museum in hartje Scheveningen is sowieso al een feestje om doorheen te wandelen! Maar er zijn naast de vaste tentoonstelling ook andere nieuwe aanwinsten te zien!

Haring en Scheveningen zijn de beste maatjes in deze tentoonstelling over de haringvisserij in Scheveningen.

In de late Middeleeuwen is de visserij al de belangrijkste bron van bestaan voor de Scheveningse bevolking. In de laatste kwart van de 19e eeuw zorgden bevolkingsgroei en de modernisering van de middelen en methoden om vis te vangen, verwerken en vervoeren, voor een snelle bloei van de Scheveningse visserij.

In de loop van de tijd heeft de Scheveningse visserij vele hoogte- en dieptepunten gekend en de haringvisserij, ooit een bron van nationale trots, is nu bijna ten dode opgeschreven.

Deze tentoonstelling beschrijft de geschiedenisvan de (Scheveningse) haring door de eeuwen heen en waar kan dat beter worden gedaan dan in Muzee Scheveningen, het museum waar de visserij altijd een onderdeel is geweest van de vaste presentatie.De vormgeving is vooral op het visuele gericht zodat de bezoeker zichniet door eindeloze hoeveelheden tekstborden moet worstelen maar aan de hand van korte teksten, foto’s en filmpjes al een goed beeld krijgt van het onderwerp: de haring(visserij).

Daarbij zijn er vele objecten te zien die allesmet de haringvisserij te maken hebben. Schepen, tonnen, netten, vlaggen, monsterboekjes, (bijna) allemaal uit de omvangrijke cultuurhistorische collectie van Muzee Scheveningen.

En daarna natuurlijk lekker zelf een haring gaan happen, en een wandeling maken over het strand. Dan kan je dag zeker niet meer stuk!

Beelden aan zee

Dit beeldige museum aan zee, is niet alleen een plaatje er staan ook nog mooie objecten binnen.

Er zijn altijd interessante tentoonstellingen waaronder deze van Tirzo Martha (Willemstad, Curaçao, 1965).

Museum Beelden aan Zee presenteert de eerste solotentoonstelling van de vermaarde Curaçaose beeldhouwer en performancekunstenaar in Nederland. Alle tentoongestelde kunstwerken zijn nieuw en speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt.

In de loop van de tentoonstelling wordt in samenwerkingsverband een monumentale installatie gecreëerd: het Monument van het Samen. Het publiek is getuige van dit proces in de grote zaal van het museum.

Het samenwerken met anderen is kenmerkend voor zijn werkwijze. Hij zal het Monument van het Samen met verschillende groepen mensen uit de samenleving maken: studenten van de KABK, alumni studenten van het IBB, studenten van de Universiteit van Leiden en buurtbewoners uit Scheveningen.

Deze diverse groepen kijken op verschillende manieren naar de kunst en gaan er op uiteenlopende wijze mee om. Onder begeleiding van Tirzo Martha zelf, gaan deze groepen met elkaar aan de slag. Uiteindelijk zijn het sociale aspect, de samenwerking en het bewustzijn van wat samenwerking inhoudt van groot belang voor de basis van het beeld.

Tirzo Martha is een kunstenaar met een boodschap. Zijn werk is politiek en sociaal geëngageerd. Gemeenschapsgevoel en sociaal engagement zijn twee kernwaarden in het oeuvre van Tirzo Martha.

Met zijn werk verschaft Tirzo Martha inzicht op de bonte en tegenstrijdige elementen van de Caribische maatschappij overdragen. Hij zet zich met hart en ziel in voor de jeugd op Curaçao.

Kortom hier moet je geweest zijn! En daarna sta je ook hier binnen een paar stappen op het strand, dus genieten van kunst en natuur gaat hand in hand.

Gemeentemuseum

In dit museum lieve mensen, moet je ook zeker een keer geweest zijn. Al was het maar om het prachtige gebouw van Berlage te aanschouwen.

De vaste stukken die er hangen brengen je al van je stuk, en de tentoonstellingen zeker!

Het is 1928 als Pablo Picasso (1881 - 1973) in Parijs bij zijn oude Spaanse vriend Julio González (1876 - 1942) aanklopt. Hij heeft de hulp van deze getalenteerde metaalbewerker nodig omdat hij een tweedimensionaal ontwerp wil omzetten in een metalen sculptuur. Het is de start van een intensieve samenwerking en de voortzetting van een bijzondere vriendschap.

Samen werken ze gedurende vier jaar aan verschillende sculpturen. De samenwerking is voor beide kunstenaars een belangrijke impuls in hun verdere ontwikkeling.

Picasso vindt dankzij González nieuwe manieren van expressie in sculptuur, en voor González is de samenwerking een laatste zetje op weg naar een eigen stijl als kunstenaar.

In de tentoonstelling van Gemeentemuseum Den Haag staat González’ ontwikkeling van ambachtsman naar avant-garde kunstenaar centraal. Met maar liefst 20 werken van Picasso wordt tevens hun vriendschap gevierd.

Deze synergie in de kunst moet je gezien hebben, denken wij. En met al deze tips kan je het feest aan zee wat verdieping geven. Dus duik in de lokale cultuur die wij rijk zijn, en de internationale allure die de binnenstad uitstraalt!

Delen

Bekijk ook deze tips

Mindful Running

Ja het regent niet alleen buiten, het regen ook goed nieuws qua actie de laatste tijd op Scheveningen! Vorige week plaatste de gemeente een sportstrand, daar kon je hier ook al over lezen. En nu hebben we weer wat leuks voor je, waar je mee in beweging kan komen. Nu is er vast elke zaterdag, Mindful Running met Yogaseads. Hoe leuk is dat?

Lees verder

Het zee cafe

Een echte zeeman houdt wel van borreltijd, maar andere mensen ook dus daarom deze week een gezellige tip. Zo kom je nog even de laatste koude dagen door, en houdt je jezelf warm op Scheveningen. En Scheveningen wordt verblijd met een nieuw cafe, dus lees snel even mee!

Lees verder

Harten aan zee

Valentijn aan zee vieren? We hebben jullie al meerdere opties gegeven, maar nog niet een sportieve. En met deze tip kom je niet alleen in beweging, maar kan je ook nog eens nagenieten. Het wordt tijd om je (zee) benen te strekken en je richting het strand te begeven. Want er is geen plek die meer omringd wordt met liefde, dan Hart Beach!

Lees verder