Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

De Dutch Don't Dance Division - De Notenkraker

Nog één keer brengt De Dutch Don’t Dance Division haar succesvolle ‘Notenkraker’ op de planken. Deze publiekslieveling zette in 2006 een Haags kersttraditie in gang. Het bekende verhaal van De Notenkraker, op de wereldberoemde muziek van Tchaikovski, is door artistiek duo Thom Stuart en Rinus Sprong omgebouwd tot een Haags sprookje met spanning, humor en romantiek.

Het Haagse verhaal van De Notenkraker

Het jonge adellijke meisje Amalia van Wassenaar gaat op Kerstavond met haar familie naar de mis in de Gote Kerk. Tijdens de preek valt ze klokslag twaalf uur in slaap. Als ze wakker wordt is haar familie verdwenen en wordt ze bedreigd door enge muizen, ratten en de angstaanjagende Rattenkoning.

Haar Notenkrakerpop komt haar te hulp maar ook hij ontkomt, net als haar broertje Willem, niet aan de gruweldaden. Gelukkig weet haar oom Unico de nachtmerrie om te zetten in een droom waarin de ‘Notenkraker’ in een jonge prins verandert en de Suikerfee mensen uit alle hoeken van de wereld laat dansen.

Internationale topsolist danst voor het eerst in eigen land

Stersolisten Machi Muto en Frank van Tongeren schitteren in 'De Notenkraker' van De Dutch Don't Dance Division, naast de jonge talenten van De Dutch Junior Dance Division en ruim 100 andere dansers.

De Nederlandse danser Frank van Tongeren (Haarlem, 1990) begon zijn balletopleiding in 2001 aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam. In 2006 koos hij ervoor om verder te gaan studeren aan de Dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 2010 afstudeerde.

In 2008 ontmoette hij tijdens een zomerdanscursus in Praag de Japanse danseres Machi Muto die op dat moment aan de English National Balletschool studeerde, maar die een jaar later verruilde voor de Nationale Balletacademie in Amsterdam.

Na hun beider afstuderen vertrokken zij samen naar Oslo waar zij twee jaar dansten bij het Norwegian National Ballet. In 2012 verhuisden zij naar Hong Kong, waar zij drie jaar dansten bij The Hong Kong Ballet. In het laatste jaar werkten zij daar met Nina Ananiashvili aan het ballet Don Quixote. Deze wereldberoemde prima ballerina is directeur van The State Ballet of Georgia en in 2015 verruilde Machi en Frank dan ook Hong Kong voor Tbilisi.

Een werelds duo

Het inmiddels getrouwde echtpaar danste over de hele wereld in balletten van o.a. George Balanchine, Michael Fokine, Marius Petipa, Rudolf Nureyev, Vakhtang Chabukiani, Medhi Walerski, Jirí Kylián, maar sinds hun afstuderen nooit meer in Nederland.

Machi is solist bij The State Ballet of Georgia en Frank is “principal” (eerste solist) en was danspartner van o.a. gastsoliste Maria Alexandrova, prima ballerina van het befaamde Bolshoi Ballet in Don Quixote en prima ballerina/directrice Nina Ananiashvili zelf in Marguerite and Armand van Frederick Ashton.

Stersolisten in Haagse Notenkraker van De Dutch Don’t Dance Division

Na een tournee door Italië komen Frank en Machi in december naar Den Haag om de Grand pas de Deux van de Suikerfee en de Cavalier te vertolken in 'De Notenkraker' van De Dutch Don’t Dance Division, in de choreografie van Rinus Sprong en Thom Stuart.

In 2007 ontmoette Thom en Frank elkaar tijdens een project op het Koninklijk Conservatorium en kwamen elkaar vorig jaar in Tbilisi weer tegen, waar het idee voor deze hernieuwde samenwerking geboren werd.

Inleiding

Bij de voorstellingen op 27 december (matinee) en 28 december (avondvoorstelling) is een inleiding. De toegang hiervoor is €2,50 per persoon. De inleiding start 3 kwartier voor aanvang van de voorstelling.

Bereikbaarheid

De ligging van het Zuiderstrandtheater is uitzonderlijk, zo dicht aan zee. Het theater is goed bereikbaar met de auto, fiets en openbaar vervoer. Parkeren op het terrein rondom het Zuiderstrandtheater kost 5 euro, zowel overdag als 's avonds.

Let op! Je krijgt geen inrijkaart, maar hebt wel een uitrijkaart nodig om het terrein te verlaten. De uitrijkaart à 5 euro koop je in het theater: bij de informatiebalie en de bars en bij de parkeerautomaten aan de buitenkant van het theater, naast de ingang (betaling uitsluitend per creditcard of pinpas).

Bezoekers die met bus 22 reizen, stappen op enkele meters voor de ingang in en uit bij de bushalte Zuiderstrandtheater. Rondom voorstellingen rijdt deze bus extra vaak, maar controleer de bustijden voor vertrek.

Daarnaast rijden twee elektrische shuttles rondom voorstellingen gratis in een pendeldienst van en naar het Zuiderstrandtheater. Je kunt opstappen op een vast punt vóór benzinestation BP Statenlaan, dichtbij halte Statenlaan (tram 11) en halte Van Boetzelaerlaan Noord (tram 16). Je herkent de shuttles aan de Zuiderstrandtheaterlogo's.Delen