Buitengewoon
Scheveningen

Herfst aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Historisch spektakel met zeilwagen

Tijdens een historisch spektakel op 12 mei 2018 wordt een replica van de zeilwagen van Simon Stevin onthuld. In 1602 haalde hij een snelheid van 40 km per uur tot aan Petten. De zeilwagen wordt nagebouwd door studenten van ROC Mondriaan. In dit spektakelweekend zal er ook een demonstratie zijn van oude Scheveningse ambachten. (Aanvangstijd nog onder voorbehoud)

Simon Stevin

Simon Stevin of Stevijn (Brugge, 1548 – Den Haag of Leiden, 1620) was een toegepast natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen.

Hij vond het decimale stelsel voor breuken uit en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Hij leverde als pionier vele bijdragen aan theorie en praktijk in wiskunde en natuurkunde en toegepaste wetenschappen als waterbouwkunde en landmeetkunde.

Het Nederlands kreeg dankzij Stevin eigen wetenschappelijke woorden zoals "wiskunde", "natuurkunde", "scheikunde", "sterrenkunde", "meetkunde", "wijsbegeerte".

Zeilwagen Simon Stevin

Stevin ontwierp deze zeilwagen in 1601/1602 voor Maurits. Eerst werd een proefmodel gebouwd en daarna een zeilwagen voor een groot gezelschap.

Maurits gebruikte de zeilwagen om zijn gasten te vermaken.De eerste rit werd in februari 1602 gemaakt, waarbij 27 binnenlandse en buitenlandse diplomaten aanwezig waren.

In twee uur reed men van Scheveningen naar Petten, met een voor die tijd ongekend hoge gemiddelde snelheid van 50 km/u.

De zeilwagen is nog twee eeuwen gebruikt voor het vermaak van gasten, maar aan het begin van de 19e eeuw was de staat dermate slecht geworden dat de wagen en het prototype werden verkocht.Delen