Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Op Hoop van zegen in het Appeltheater

De Appel brengt de klassieker Op Hoop van zegen op de planken. Het Appeltheater ligt vlakbij het Scheveningse strand en de vissershaven. Het is daarom wonderlijk dat Op hoop van zegen (1901) van Herman Heijermans nu pas door het Haagse gezelschap gespeeld wordt. Natuurlijk heeft dit te maken met de bewondering die Arie de Mol heeft voor de schrijverskwaliteiten van Heijermans. Hij regisseerde eerder van Heijermans Ora et labora en De opgaande zon.

Op hoop van zegen
Vissersvrouw Kniertje heeft haar man en twee zonen verloren aan de zee. Ze is arm en werkt bij dezelfde reder als bij wie haar man en zonen voeren. Nu wil reder Bos haar nog twee levende zonen meenemen op het schip Op hoop van zegen. Geert, een visser in hart en nieren en Barend, de jongste die doodsbenauwd is voor de zee. Armoede laat de vissers geen keus. Er moet brood op de plank. Maar is het schip wel zeewaardig? In hoeverre is reder Bos daarvan op de hoogte? Is Bos alleen geïnteresseerd in de verzekeringspremie die hij opstrijkt wanneer het schip vergaat?

Scheveningen of Katwijk
Tot op de dag van vandaag is men er nog steeds niet uit of het verhaal van Kniertje zich in Scheveningen of Katwijk afspeelt. Maar omdat Katwijk nooit een haven heeft gehad wordt aangenomen dat Op hoop van zegen zich in Scheveningen afspeelt. Het stuk is geschreven op basis van ervaringen die Heijermans opdeed toen hij in Katwijk woonde.

Herman Heijermans
Heijermans' stuk is een aanklacht tegen de drijvende doodskisten, de vissersschepen die door de reders de zee op werden gestuurd. Het duurde nog acht jaar voordat de Schepenwet (1909) van kracht werd. Deze wet zorgde voor verplichte overheidscontrole op uitvarende schepen.

Extra
Tijdens Op hoop van zegen wordt het Appeltheater een festivalachtige locatie waar je de zee voelt en ruikt. Rondom de voorstelling worden extra activiteiten georganiseerd waarin ook de verhalen van vissers en visservrouwen uit Scheveningen een plaats krijgen. Er wordt onder andere samengewerkt met verschillende lokale amateurgezelschappen en -koren.

Meer informatie op de website van Toneelgroep de Appel http://www.toneelgroepdeappel.nlDelen