Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Open dag Atlantikwall Museum Scheveningen

De open dag van Atlantikwall Museum Scheveningen biedt de gelegenheid om de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog aan de Badhuisweg te bezoeken. Er staan vrijwilligers klaar om informatie te geven en al jouw vragen te beantwoorden. Het boegbeeld van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen is de commandobunker in het complex Widerstandsnest 318 (Verteidigungsstab Badhuisweg). Ook is er in dit complex een manschappenbunker ingericht en een toiletbunker toegankelijk gemaakt.

Widerstandsnest 318 Scheveningen

Vanuit de authentiek ingerichte commandobunker van het type 608 (Bataillons-, Abteilungs- oder Regiments-Gefechtsstand) en de nabijgelegen villa's werd in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter het militaire commando over Stützpunkgruppe Scheveningen gevoerd. De bunker is grotendeels origineel ingericht en geeft je de unieke belevenis van een tastbaar verleden. Ook zijn er originele historische voorwerpen van Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse strijdkrachten tentoongesteld.

Manschappenbunker

In de naastgelegen manschappenbunker van het type 622 (Doppelgruppenunterstand) aan de Badhuisweg bevindt zich een 'tijdcapsule': één van de twee verblijfsruimtes is ingericht met uitsluitend ongerestaureerde voorwerpen. Je krijgt zo de indruk dat de bunker sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onaangeroerd is gebleven. In werkelijkheid zijn de meeste bunkers in Nederland na de oorlog geplunderd en ontdaan van alle waardevolle onderdelen. De andere verblijfsruimte is een expositieruimte voor foto's, kunst en historische voorwerpen.

Bereikbaarheid

De bunkers aan de Badhuisweg bevinden zich ter hoogte van nummers 119-133, naast koffiehuis De Boshut. Het museum is bereikbaar met tramlijn 9. Uitstappen bij halte Cremerweg, vanaf daar is het nog twee minuten lopen naar de bunker. Auto is gratis te parkeren op loopafstand van het museum.Delen