Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Rondleiding met high tea in het Kurhaus

Elke eerste en derde zondag van de maand kun je in het Kurhaus hotel op Scheveningen een exclusieve rondleiding volgen inclusief high tea. Tijdens de tour vertelt Jan van Heel, jarenlang buitenportier van het Kurhaus, je alles over het verleden en heden van het iconische hotel en de Haagse badplaats. Met veel zwier en enthousiasme vertelt meneer Van Heel persoonlijke verhalen over het Kurhaus en toont hij je onder andere de legendarische Kurzaal en de intrigerende koepelconstructie. Aansluitend wordt er een uitgebreide high-tea geserveerd in restaurant Waves.

Programma

De rondleiding door het Kurhaus is inclusief een uitgebreide high-tea. In totaal duurt het programma ruim twee uur:

13:00 uur Ontvangst met koffie of thee in restaurant Waves

13:30 uur Start rondleiding

14:30 uur High-tea in restaurant WavesReserveren

De kosten voor de rondleiding bedragen 50 euro per persoon, inclusief ontvangst met koffie en thee en na afloop een high-tea in restaurant Waves. Reserveren kan telefonisch via (070) 4162636 en online via amrathkurhaus.com.

Oprichting Kurhaus

Rond 1818 laten mensen zich door het geloof in de geneeskrachtige werking van zeewater op een kar door paarden in zee trekken om reumatiek, zenuwziekten of zwaarlijvigheid tegen te gaan. In het badhuis aan de Haagse kust worden de gasten tegen betaling afgedroogd of in één van de vier baden met zeewater gelegd.

In navolging van beroemde badplaatsen in België en Frankrijk ontstaat aan het eind van de 19e eeuw ook in Scheveningen de behoefte om de badplaats iets meer cachet te geven. Een chique plek waar je niet alleen kunt baden, maar waar je ook kunt dineren of vermaakt wordt. In 1885 opent Jacob Pronk op de plaats van het oude badhuis een nieuw, luxe badhuis waar mensen kunnen kuren, dineren en feesten

Grandeur

Sindsdien heeft het Kurhaus een bijzondere plek in de harten van de Hagenaars. Het Kurhaus was dé plek om te feesten, naar een concert te gaan of een galadiner bij te wonen. In de loop der jaren is het monumentale pand in verschillende handen geweest, met verschillende zakelijke inzichten. Hierdoor zijn er functies weg gehaald (bibliotheek, conversatiezaal, kuurzalen) en weer bij gebouwd (conferentiezalen, badkamers in de hotelkamers, entreeluifel).

Daarnaast is de wellness van het Kurhaus volop in ontwikkeling om de oorsprong van het Kurhaus weer in ere te herstellen. De spectaculaire Kurzaal is intact gebleven, maar ook de andere veranderingen zijn met veel liefde voor het gebouw verwezenlijkt. De tijden zijn veranderd, maar de grandeur is gebleven.

Bereikbaarheid

Het Kurhaus is vanuit het centrum van Den Haag makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, de auto en de fiets. Je doet er in alle gevallen ongeveer een kwartiertje over. Wie met het OV reist, kan tramlijnen 1 en 9 en de buslijnen 21, 22 en 23 nemen. Vanaf treinstation Den Haag Centraal kun je gebruikmaken van tram 9 richting Scheveningen. Vanaf Station Den Haag Hollands Spoor rijden HTM-trams 1 en 9 richting het strand. Bij halte Kurhaus stap je uit, waarna je binnen één minuut naar het hotel loopt.

Met de auto volg je de vanaf de snelweg de borden Scheveningen Bad. In de directe omgeving van het Kurhaus bevinden zich meerdere parkeergarages: Parking Nieuwe Parklaan, Parking Kurhaus en Parking Scheveningen Strand.

Deze zijn zeven dagen per week 24 uur per dag geopend en bevinden zich alle drie binnen tien minuten loopafstand van het Kurhaus. Kijk voor praktische info over de beste route, bereikbaarheid en parkeren in Scheveningen op denhaag.com/nl/scheveningen-bereikbaarheid.

De leukste manier om naar Scheveningen te gaan is met de (brom)fiets. Vooral met mooi weer is dit het snelst. In Scheveningen zijn heel veel onbewaakte fietsparkeerplekken. Direct aan het strand zijn er ook diverse bewaakte fietsenstallingen van Biesieklette, waar je gratis je fiets kunt stallen.


Delen