Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Vuurwerkfestival

Vuurwerkfestival Scheveningen is een spectaculair evenement met twee vuurwerkshows per avond. Verschillende landen strijden elk jaar in de zomer om de Vuurwerktrofee Scheveningen. Het eerste vuurwerk wordt iedere avond rond 21:45 uur afgeschoten. Het tweede vuurwerk gaat daarna om ongeveer 22:30 uur de lucht in. De shows zijn vanaf de gehele boulevard en het strand goed te zien.

Meer dan vuurwerk

Rond het Vuurwerkfestival zijn er allerlei gratis activiteiten en optredens op De Pier, de boulevard en het Kurhausplein in Scheveningen. In 2018 vindt het Vuurwerkfestival Scheveningen plaats op 10, 11, 17 en 18 augustus.

De pijlen worden afgeschoten vanaf een drijvend ponton dat ca. 275 meter van de Pier ligt en 275 meter van het strand, ter hoogte van het Kurhaus hotel.

Het platform wordt een half uur voor aanvang door twee sleepboten vanuit de Scheveningse Haven naar z'n positie gebracht. De sleepboten met ponton kunnen tot windkracht 6 uitvaren.Bij sterke wind bestaat de mogelijkheid dat het vuurwerk op last van de Provincie Zuid-Holland wordt afgelast. Check de website van het Vuurwerkfestival Scheveningen of het evenement doorgaat.

Net als ieder jaar doen er verschillende landen mee aan het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen. Elke avond geven twee verschillende landen een vuurwerkshow van ongeveer een kwartier. Programma t.b.a.

  Wedstrijd

  Een onafhankelijke jury beoordeelt al vele jaren de verschillende vuurwerken op het festival. De jury let er op dat het vuurwerk voor minimaal 80 procent uit exponenten uit het betreffende land bestaat, dat ieder landenteam hetzelfde budget gebruikt, dat er per vuurwerk maximaal 2000 eenheden worden afgeschoten en dat de lengte van iedere vuurwerkshow tussen de 10 en 13 minuten bedraagt. Verder letten de juryleden op de volgende criteria: diversiteit in kleur en vorm, originaliteit, opbouw en opeenvolging van de stukken. De einduitslag wordt na de tweede show op de laatste dag van het evenement, rond 23:30 uur, bekendgemaakt via de luidsprekers op de boulevard.


  Muziek

  Naast de spectaculaire vuurwerkshows is er dit jaar wederom entertainment op verschillende podia met muzikale optredens, acts, dansgroepen en liveoptredens van de Crazy Piano's. Het entertainmentprogramma begint al overdag en vindt over de gehele boulevard plaats.

  Een stukje geschiedenis

  Scheveningen heeft een uitgebreide traditie als het om vuurwerk gaat. In 1907 werd al van het eerste vuurwerk melding gemaakt. Vanaf 1947 werd er jarenlang op elke donderdag vuurwerk afgeschoten.

  Het ging er toen wel anders aan toe dan nu: 'mechanisch vuurwerk' werd vanaf palen op het strand afgevuurd. Vanaf het strand werden ook de 'bommen' afgeschoten.

  Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Na een periode van afvuren vanaf de Scheveningse Pier is er de laatste jaren gebruikgemaakt van een drijvend ponton om het vuurwerk van af te vuren. Dit platform wordt dagen van tevoren vanuit de Rotterdamse haven naar Scheveningen gesleept.

  Delen