Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Wandeltocht de Zeemansloop

Al 17 jaar is de Zeemansloop een begrip in Scheveningen. Ieder jaar organiseert Wandelsportvereniging de Zeemansloop een afwisselende wandeltocht door de prachtige parken en duinen in en rond Den Haag en Scheveningen. Voor elke wandelliefhebber is er deze dag een passende wandeltocht uitgezet. Je kunt kiezen tussen de afstanden 5, 10, 15, 20, 30 of 40 km. Ook voor Nordic Walking is deze wandeltocht uitermate geschikt. Neem je liever je hond mee? Dan is deze ook van harte welkom (mits aangelijnd). De routes van de 5 en 10 km zijn ook toegankelijk voor kinderwagens, rolstoelen en rollators.

Aanmelden

Wandel je ook mee? Je kunt je op de dag zelf aanmelden bij de startlocatie Houtrust Squash. De kosten voor een volwassenen en kinderen vanaf 13 jaar zijn € 5,00. Leden van de KWBN ontvangen € 1,00 korting. Kinderen tot 12 jaar betalen € 2,50. Bij de startlocatie is er voldoende parkeergelegenheid. Kom je met openbaar vervoer? Neem dan vanaf station Den Haag HS tram 11 of vanaf Den Haag CS bus 24. Bij halte Houtrust stap je uit. Vanaf hier is het nog maar enkele minuten lopen naar de startlocatie.

De wandelroute

De 5 km gaat door de Bosjes van Poot en vervolgens door de duinen naar het strand. Bij Paviljoen De Kwartel heb je de gelegenheid om te rusten voordat je de tocht verder vervolgt door de duinen. Loop je hier liever langs het strand? Dat kan hier ook. Via Duindorp en de Bosjes van Poot loop je dan weer terug naar de startlocatie.

Monument Nederlands Indië

Bij de overige afstanden loop je vanaf de start naar het Monument Nederlands Indië. De wandelaars van de 10 km lopen richting zwembad De Blinkerd. Hier is er gelegenheid om te rusten. Vervolgens wandel je naar de Pier op de Scheveningse Boulevard. Vanaf hier loop je samen met de wandelaars van de overige afstanden terug naar de startlocatie.

Madurodam

De wandelaars van de 15, 20, 30 en 40 km lopen na het Monument Nederlands Indië langs Madurodam. Voor de 15 en 20 km is de eerste rust bij de Haagsche Rugby Club. Daarna gaat de tocht verder door de duinen in de omgeving van de Waalsdorpervlakte. Hier gaan de wandelaars van de 15 km richting de Watertoren voor de tweede rust. De wandelaars van de 20 km lopen door de duinen en langs het Herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte. Hier is de tweede rust en de stempelpost bij Boerderij Meijendel. Hier kun je je honger stillen met overheerlijke pannenkoeken of een andere lekkernijen.

Wassenaar

Na het Monument Nederlands Indië gaan de 30 en 40 km lopers naar hun eerste rust bij Camping Duinhorst. Vervolgens loop je hier verder door Wassenaar en langs Duinrell naar de tweede rust en stempelpost bij Paviljoen De Klip. Direct hierna is er een lus voor de 40 km door het Bos van Persijn (ook wel Panbos genoemd) en de duinen tussen Katwijk en Wassenaar.

De 30 km gaat rechtstreeks naar Wassenaarseslag/Ganzenhoek. Hier komen de wandelaars van de 30 en 40 km weer samen. De tweede rust en stempelpost is bij Boerderij Meijendel. Vanaf hier komen de routes van de 20, 30 en 40 km weer samen en loop je door de duinen over glooiende schelpenpaden naar de boulevard in Scheveningen. Halverwege kun je er ook voor kiezen om via het strand te lopen. Wie goed luistert, kan ondanks het geknerp van de schelpen onder de voeten, het getjilp horen van de vele vogels die in dit gebied leven.

Watertoren

Bij de Watertoren heb je opnieuw de gelegenheid om te rusten. Vanaf hier komt ook de 15 km er weer bij. Via de Scheveningse Boulevard of over het strand loop je langs het beeld van het Vissersvrouwtje. De route loopt daarna langs de eerste en tweede binnenhaven naar Duindorp. Via de Bosjes van Poot kom je tot slot weer aan bij de startlocatie. Hier word je verwelkomt door het Shantykoor. Zij trakteren de wandelaars tot 16:30 uur op de mooiste zeemansliederen.

Locatie en starttijden

Houtrust Squash

Laan van Poot 18

2566 EC Den Haag

Starttijden

30 en 40 km: 7:00 – 9:00 uur

15 en 20 km: 8:00 – 14:00 uur

5 en 10 km: 9:00 – 14:00 uurDelen