Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Aan de slag met zeewier!

PESTO VAN DE ZEE

Deze groene pesto heeft dankzij de kombu een zeer diepe en krachtige smaak. Het is een eenvoudig recept om te maken. Je kunt naar hartelust experimenteren met de ingrediënten. De rucola en basilicum kun je bijvoorbeeld vervangen door bladgroen naar wens en de pijnboompitten door allerlei soorten noten, zoals cashew- of hazelnoten, of gebruik bijvoorbeeld zonnebloempitten. Serveer de pesto op toastjes, op een boterham met gegrilde groente of bij een bord pasta.

40 g verse kombu (of kombu en wakame) (gebruik gepekelde kombu uit de natuurwinkel van het merk Atlantica, spoel het pekelzout eerst goed af voor gebruik)
50 g geroosterde pijnboompitten
1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
25 g basilicum (ook de steeltjes)
25 g rucola
25 ml extra vergine olijfolie
1/2 eetlepel citroensap

1. Was de kombu goed schoon met water en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep hierna droog en knip in stukken.

2. Maal in de keukenmachine de pijnboompitten met knoflook, kombu, basilicum, rucola, olijfolie en citroensap tot een gladde pesto.

3. Doe de pesto in een glazen potje, bedek met een laagje olijfolie en bewaar in de koelkast maximaal 5 dagen.

Voor 1 potje

Dit recept komt uit ‘Groente uit Zee’


SAVORY MUFFINS WITH SEAWEED

Zeewier is ook heerlijk in muffins, vooral in hartige muffins, afgemaakt met een schepje Zeemansboter (recept uit Groente uit Zee). Serveer deze umami heerlijkheden bij een speciaal ontbijt, als snack of bij de maaltijd in plaats van brood.

250 g volkoren speltmeel
1/2 zakje bakpoeder
1 tl fijn zeezout
1 el edelgistvlokken
1 el gedroogde zeesla
1 el dulse vlokken
rasp en sap van 1/2 biologische citroen
1/2 el gedroogde tijm
1 tl gerookte paprikapoeder
6 zongedroogde tomaatjes uit olie, in reepjes gesneden
2 bosuitjes, in kleine ringetjes gesneden
100 ml olijfolie
250 ml haver- of amandelmelk
geroosterd sesamzaad

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed een siliconenmuffinvorm voor minimaal 8 stuks met papieren bakvormpjes.
  • Doe meel, bakpoeder, zout, gistvlokken, zeesla, dulse, citroenrasp, tijm, gerookte paprikapoeder, tomaatjes en lente-uitjes samen in een kom. Meng goed.
  • Meng olie, havermelk en citroensap in een andere kom. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten rusten (de melk gaat klonteren en dat is ook de bedoeling). Roer dit mengsel goed door het meelmengsel totdat eventuele klontjes verdwenen zijn, maar roer niet te lang.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes, garneer met wat geroosterd sesamzaad en plaats in de oven. Bak de muffins in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met zeemansboter.

Voor 8 tot 10 muffins

Tip: Vervang voor glutenvrije muffins het speltmeel door een combinatie van boekweit-, rijst- en maïsmeel en voeg ongeveer 30 g arrowroot toe.

Dit recept komt uit Groente uit Zee.



Delen

Bekijk ook deze items

Oud-Hollands genieten bij Oma Toos

Scheveningen blijft zich ontwikkelen. Ondernemers starten de leukste initiatieven en Oma Toos in de Haven is daar één van. Eind maart opende zij haar deuren voor het grote publiek die net als de eigenaren Talisa en Jamal gek zijn op oer-Hollandse gerechten! Natuurlijk naar authentiek recept van de échte oma Toos van Talisa."Toen we stopten met ons andere project, Pier Zuid, waar Jamal een van de aandeelhouders was, reden we hier langs en wilden we hierin. Het Oma Toos concept lag al op de plank, maar dan met poffertjes en pannenkoeken erbij", vertelt Talisa in het splinternieuwe opgeleverde Oma Toos...

Lees verder

Schatten van het strand

Ralph Groenheijde is de man achter het inspirerende concept TrashUre Hunt. Met dit milieuvriendelijke idee gaat hij met kinderen (en steeds vaker ook met volwassenen) het strand af op zoek naar ‘schatten’. Het is een mooiere benaming voor afval en dat heeft de reden dat met dit afval uiteindelijk mooie, tijdelijke kunst wordt gemaakt door hem en de kinderen. Dat is niet alleen goed voor het strand, de zee en alle dieren, maar ook leuk! “Op deze manier levert iedereen een bijdrage, zie het als positieve gedragsverandering! Niet dat ik zelf altijd netjes ben trouwens, mijn huis kan best wel...

Lees verder

De ode aan de haring

Vlaggetjesdag is voorbij, en wij waren erbij! Wat was hij lekker, die nieuwe haring. Je hebt echt wat gemist, maar niet getreurd want wat in het vat zit verzuurt niet. Kortom je kan nog steeds elke dag naar Scheveningen komen voor deze befaamde vis. Om je alvast een voorproefje te geven, een ode aan de haring.Geschiedenis met een staartjeDie nieuwe haring en zijn dag kwamen niet uit de lucht vallen (maar uit de zee natuurlijk). Wanneer? Rond 1947 werd er een jaarlijkse feestdag in mei of juni gehouden, rondom het vissen van de nieuwe haring.In Scheveningen werd vlaggetjesdag aanvankelijk op...

Lees verder