Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Aan de slag met zeewier!

PESTO VAN DE ZEE

Deze groene pesto heeft dankzij de kombu een zeer diepe en krachtige smaak. Het is een eenvoudig recept om te maken. Je kunt naar hartelust experimenteren met de ingrediënten. De rucola en basilicum kun je bijvoorbeeld vervangen door bladgroen naar wens en de pijnboompitten door allerlei soorten noten, zoals cashew- of hazelnoten, of gebruik bijvoorbeeld zonnebloempitten. Serveer de pesto op toastjes, op een boterham met gegrilde groente of bij een bord pasta.

40 g verse kombu (of kombu en wakame) (gebruik gepekelde kombu uit de natuurwinkel van het merk Atlantica, spoel het pekelzout eerst goed af voor gebruik)
50 g geroosterde pijnboompitten
1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
25 g basilicum (ook de steeltjes)
25 g rucola
25 ml extra vergine olijfolie
1/2 eetlepel citroensap

1. Was de kombu goed schoon met water en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep hierna droog en knip in stukken.

2. Maal in de keukenmachine de pijnboompitten met knoflook, kombu, basilicum, rucola, olijfolie en citroensap tot een gladde pesto.

3. Doe de pesto in een glazen potje, bedek met een laagje olijfolie en bewaar in de koelkast maximaal 5 dagen.

Voor 1 potje

Dit recept komt uit ‘Groente uit Zee’


SAVORY MUFFINS WITH SEAWEED

Zeewier is ook heerlijk in muffins, vooral in hartige muffins, afgemaakt met een schepje Zeemansboter (recept uit Groente uit Zee). Serveer deze umami heerlijkheden bij een speciaal ontbijt, als snack of bij de maaltijd in plaats van brood.

250 g volkoren speltmeel
1/2 zakje bakpoeder
1 tl fijn zeezout
1 el edelgistvlokken
1 el gedroogde zeesla
1 el dulse vlokken
rasp en sap van 1/2 biologische citroen
1/2 el gedroogde tijm
1 tl gerookte paprikapoeder
6 zongedroogde tomaatjes uit olie, in reepjes gesneden
2 bosuitjes, in kleine ringetjes gesneden
100 ml olijfolie
250 ml haver- of amandelmelk
geroosterd sesamzaad

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed een siliconenmuffinvorm voor minimaal 8 stuks met papieren bakvormpjes.
  • Doe meel, bakpoeder, zout, gistvlokken, zeesla, dulse, citroenrasp, tijm, gerookte paprikapoeder, tomaatjes en lente-uitjes samen in een kom. Meng goed.
  • Meng olie, havermelk en citroensap in een andere kom. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten rusten (de melk gaat klonteren en dat is ook de bedoeling). Roer dit mengsel goed door het meelmengsel totdat eventuele klontjes verdwenen zijn, maar roer niet te lang.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes, garneer met wat geroosterd sesamzaad en plaats in de oven. Bak de muffins in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met zeemansboter.

Voor 8 tot 10 muffins

Tip: Vervang voor glutenvrije muffins het speltmeel door een combinatie van boekweit-, rijst- en maïsmeel en voeg ongeveer 30 g arrowroot toe.

Dit recept komt uit Groente uit Zee.



Delen

Bekijk ook deze items

Buitengewone Scheveningers

Het is vast niet aan je aandacht ontsnapt dat er de afgelopen week wat reuring rondom de haven was. Scheveningen stond in het teken van de Finish van de Volvo Ocean Race; een van de, zo niet de, zwaarste zeilrraces ter wereld. Dus wij hebben deze week alle zeilen bijgezet om een buitengewone vrouw te spreken die meer weet van zeilen en Scheveningen. Dit buitengewone blog zetten we Charlotte Heijstek in het zonnetje! Even voorstellen Charlotte Heijstek is met haar 25 jaren al een doorgewinterde zeilster te noemen. Ze noemt zichzelf, bescheiden, een fervent zeilster. Ze heeft gevaren in de...

Lees verder

Buitengewone Scheveningers

We bekijken Scheveningen graag van de zonnige kant, en wie dat ook doet is de buitengewone Scheveninger die wij voor een interview hebben weten te strikken. En dat is een feest aan zee, want als je door deze jongen geen zin krijgt in de zomer weten wij het ook niet meer. Overdag Sjoerd en 's avonds Sunny en binnenkort misschien wel burgemeester van de nacht! Hoe hij al deze ballen in de lucht houdt, is ons een raadsel maar een ding is zeker: Sjoerd is een voltreffer! Even voorstellenSjoerd van Schuylenburch (36) verhuist naar eigen zeggen eerder naar het buitenland...

Lees verder

Aan de slag met zeewier!

PESTO VAN DE ZEEDeze groene pesto heeft dankzij de kombu een zeer diepe en krachtige smaak. Het is een eenvoudig recept om te maken. Je kunt naar hartelust experimenteren met de ingrediënten. De rucola en basilicum kun je bijvoorbeeld vervangen door bladgroen naar wens en de pijnboompitten door allerlei soorten noten, zoals cashew- of hazelnoten, of gebruik bijvoorbeeld zonnebloempitten. Serveer de pesto op toastjes, op een boterham met gegrilde groente of bij een bord pasta.40 g verse kombu (of kombu en wakame) (gebruik gepekelde kombu uit de natuurwinkel van het merk Atlantica, spoel het pekelzout eerst goed af voor gebruik)50...

Lees verder