Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Aan de slag met zeewier!

PESTO VAN DE ZEE

Deze groene pesto heeft dankzij de kombu een zeer diepe en krachtige smaak. Het is een eenvoudig recept om te maken. Je kunt naar hartelust experimenteren met de ingrediënten. De rucola en basilicum kun je bijvoorbeeld vervangen door bladgroen naar wens en de pijnboompitten door allerlei soorten noten, zoals cashew- of hazelnoten, of gebruik bijvoorbeeld zonnebloempitten. Serveer de pesto op toastjes, op een boterham met gegrilde groente of bij een bord pasta.

40 g verse kombu (of kombu en wakame) (gebruik gepekelde kombu uit de natuurwinkel van het merk Atlantica, spoel het pekelzout eerst goed af voor gebruik)
50 g geroosterde pijnboompitten
1 klein teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
25 g basilicum (ook de steeltjes)
25 g rucola
25 ml extra vergine olijfolie
1/2 eetlepel citroensap

1. Was de kombu goed schoon met water en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep hierna droog en knip in stukken.

2. Maal in de keukenmachine de pijnboompitten met knoflook, kombu, basilicum, rucola, olijfolie en citroensap tot een gladde pesto.

3. Doe de pesto in een glazen potje, bedek met een laagje olijfolie en bewaar in de koelkast maximaal 5 dagen.

Voor 1 potje

Dit recept komt uit ‘Groente uit Zee’


SAVORY MUFFINS WITH SEAWEED

Zeewier is ook heerlijk in muffins, vooral in hartige muffins, afgemaakt met een schepje Zeemansboter (recept uit Groente uit Zee). Serveer deze umami heerlijkheden bij een speciaal ontbijt, als snack of bij de maaltijd in plaats van brood.

250 g volkoren speltmeel
1/2 zakje bakpoeder
1 tl fijn zeezout
1 el edelgistvlokken
1 el gedroogde zeesla
1 el dulse vlokken
rasp en sap van 1/2 biologische citroen
1/2 el gedroogde tijm
1 tl gerookte paprikapoeder
6 zongedroogde tomaatjes uit olie, in reepjes gesneden
2 bosuitjes, in kleine ringetjes gesneden
100 ml olijfolie
250 ml haver- of amandelmelk
geroosterd sesamzaad

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Bekleed een siliconenmuffinvorm voor minimaal 8 stuks met papieren bakvormpjes.
  • Doe meel, bakpoeder, zout, gistvlokken, zeesla, dulse, citroenrasp, tijm, gerookte paprikapoeder, tomaatjes en lente-uitjes samen in een kom. Meng goed.
  • Meng olie, havermelk en citroensap in een andere kom. Laat dit mengsel ongeveer 5 minuten rusten (de melk gaat klonteren en dat is ook de bedoeling). Roer dit mengsel goed door het meelmengsel totdat eventuele klontjes verdwenen zijn, maar roer niet te lang.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes, garneer met wat geroosterd sesamzaad en plaats in de oven. Bak de muffins in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer met zeemansboter.

Voor 8 tot 10 muffins

Tip: Vervang voor glutenvrije muffins het speltmeel door een combinatie van boekweit-, rijst- en maïsmeel en voeg ongeveer 30 g arrowroot toe.

Dit recept komt uit Groente uit Zee.



Delen

Bekijk ook deze items

De handen uit de mouwen steken op Scheveningen

Achter de duinen, aan de roemruchte Noordzee, ligt een ambachtelijke zeilmakerij verscholen waar een vak met liefde wordt beoefend, Zeilmakerij Stitch. Hier steekt Frederik Quaedvlieg graag zijn handen uit de mouwen voor reparatie, creatie en ontwerp van alle doek toepassingen. Lees even mee in de wereld waar af toe misschien een steekje los zit, maar geen steekjes vallen.Stukje geschiedenis Het kan best zijn dat je een keer bij een strandtent hebt gezeten op een kussen gemaakt door Stitch! Tegenwoordig maakt Frederik ook andere producten zoals boottenten, afdekzeilen, strandstoeltjes, tenten, kussens op maat, je kan het zo gek niet bedenken. Eigenlijk...

Lees verder

Zeilster Claire Blom vanuit Argentinië: No place like home!

Topsporter Claire Blom zeilt samen met Nina Keijzer in de olympische 49er FX, een twee persoons skiff-klasse voor vrouwen. Keijzer en Blom hebben een halve nominatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro 2016 op zak. Tot aan Rio houdt Claire ons op de hoogte van haar avonturen onderweg naar Rio. Deze week blogt ze vanuit Argentinië, waar ze traint voor het WK. Claire: "Als Topsporter ben je veel van huis en moet je altijd wennen aan nieuwe omgevingen. Het gevoel wanneer je na een lange reis met de auto Scheveningen binnenkomt rijden, is zo fijn! Dan ben ik...

Lees verder

Tip van An: Max Health

De moed verzamelen om in dit gure weer wat aan beweging te blijven doen gaat niet altijd van een leien dakje. Maar wij zitten altijd boordevol buitengewone energie om jullie te voorzien van de nodige tips om toch een duwtje in de rug te krijgen. En zoals je begrijpt is schrijven alleen niet genoeg, oftewel praatjes vullen geen gaatjes (wel mondjes in dit geval). Je bent nieuwsgierig he? Goedzo lees maar even mee, want dit ging ons ook niet in de koude kleren zitten!Tip van AnVoordat we verder gaan, zal ik mij even netjes voorstellen zodat je niet denkt: wie...

Lees verder