Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Buitengewone boswachter

De duinen van Scheveningen, je loopt wel eens door dit Nationale Park. Ja want dat is dit bijzondere natuurgebied. Een ecosysteem dat altijd in evenwicht moet blijven, en om dat te verzekeren krijgt ze de beste verzorging. Van wie? Een groot team van boswachters, vrijwilligers, ondernemers, overheden, en ga zo maar door. Wie beter te spreken dan iemand uit dat team en die eens in het zonnetje te zetten. Dus dames en heren, lieve lezers, hierbij het interessante interview met Mark Kras.

Meer Mark

Mark is boswachter voor Staatsbosbeheer in een deel van het gebied Hollandse Duinen. Het gebied waar hij werkt loopt van Wassenaar tot en met de grens Noord-Holland.

"Met de komst van het Nationale Park Hollandse Duinen werken alle boswachters straks in een prachtig mooi, min of meer, aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot en met de grens Noord-Holland. Samen werken we aan een Nationaal Park van wereldklasse."

Maar dat is zeker niet een klus voor alleen boswachters, vertelt Mark verder. Het is een kans voor iedereen die zich betrokken voelt bij de prachtige Hollandse duinen. Alleen samen kan je hier een succes van maken. De initiatiefnemers zoeken dan ook nadrukkelijk de samenwerking op met ondernemers, belangenbehartigers, terreinbeheerders en overheden. Duidelijk doet Mark het niet alleen, bescheidenheid siert de mens, zeggen wij!Sinds 2009 is Mark boswachter. Voor die tijd is hij onderwijzer op het basisonderwijs geweest en heeft hij gewerkt bij een adviesbureau op het gebied van duurzame stedenbouw. Dus het boswachterschap kwam niet geheel uit de lucht vallen. Want ook op school zag hij dat kinderen steeds minder buiten kwamen en een mus niet van een merel konden onderscheiden. Tja, kijk, dat kunnen wij nog net wel toch?

En bij het adviesbureau waren ze vaak bezig met zoeken naar manieren om mensen meer betrokken te maken bij hun groene omgeving. Uit onderzoek blijkt dat een wandeling in de natuur gezond is voor mensen én als mensen natuur waarderen zullen daar ook zorg voor gaan dragen. Die twee dingen maken dat Mark gekozen heeft om boswachter te worden!

Een stukje Scheveningen

Scheveningen is een klein maar heel mooi stukje van het toekomstig Nationaal Park. Hoewel dit niet het werkgebied is van Mark komt hij toch met enige regelmaat in Scheveningen. Vaak om vogels te fotograferen op het noorder -en zuiderhavenhoofd.

"Of aan de noordzijde bij het Zwarte Pad. Daar hadden zich drie verschillende soorten zeldzame meeuwen verzameld (Grote burgemeester, Kleine burgemeester en de Pontische meeuw). Het strand is dan behalve heerlijk gebied om te wandelen (met of zonder hond), lekker te zitten in een winterzonnetje of vliegeren, ineens de hotspot voor vogelaars die uit heel het land naar Scheveningen komen om te kijken naar een stel meeuwen."

En zo ziet hij ook het Nationaal Park Hollandse Duinen; Een plek waar topnatuur te vinden is op onverwachte plaatsen, meestal in natuurkernen maar soms ook midden in de stad.

Maar behalve om vogels te fotograferen komt Mark ook graag op de fiets naar Scheveningen. Hij fietst vaak vanuit zijn woonplaats Delft naar en vervolgens door de duinen. Daarbij is hij altijd op zoek naar de groenste route vanuit het achterland naar het duin. In het Nationaal Park Hollandse Duinen zou hier wat hem betreft ook meer aandacht voor moeten zijn.

"Hoe maken we groene aderen die tot in de steden reiken en waarlangs je de topnatuur van Nationaal Park Hollandse Duinen kunt bereiken. Dat is prettig voor mensen maar ook voor natuur die langs deze aderen van de ene plak naar de andere kunnen komen."

Hotspots

Ja zoals je wel had kunnen raden heeft de plaatselijke horeca aan Mark niet echt de beste gast. Want hij is natuurlijk graag buiten! Toch is hij best te verleiden tot een kibbeling op de boulevard. Maar hij eet vaak op zijn driepootkrukje een huisgemaakte boterham tussen de rondscharrelde Steenlopers. Zo kan hij altijd kijken of er een bijzondere vogel langs vliegt of misschien duikt er wel een zeehond of bruinvis op.

Meer tips heeft hij zeker, maar wel voor een groene dag. Vanuit Scheveningen moet je even op de fiets naar Wassenaar rijden, volgens Mark, door het altijd prachtige Meyendel. En een kop koffie halen bij de Badmeester en een ijsje bij onder vuurtoren.

"Neem de tijd om in het duin of op het strand te genieten van de natuur. Voel de wind, het zand en de zon. Hoor de vogels, de golfslag en spelende kinderen én hou je ogen open want voor het weet sta je oog in oog met een bruinvis, zeehond of een Grote Burgemeester."

Ja Mark, sorry dat we je zo vaak quoten, maar je hebt echt mooie woorden en een goed verhaal. Als we Scheveningen een dag door jouw ogen zouden kunnen zien...Een ding is zeker, dit weekend duiken we de duinen in, gewapend met een gids vol vogels en een verrekijker, en natuurlijk een huisgesmeerde boterham!


Delen

Bekijk ook deze items

Fotowedstrijd Oogje op Scheveningen

Afgelopen jaar hebben jullie de mooiste foto's gemaakt en met ons gedeeld! De foto met de meeste likes werd verkozen tot foto van de maand (zoals deze) en met achtergrond informatie op onze website geplaatst. Tot en met 10 februari 2018 kun je op onze Facebook pagina je stem uitbrengen op deze foto. De uiteindelijke winnaar wordt beloond met een overnachting aan zee inclusief ontbijt bij het Carlton Beach Hotel!Even voorstellenWe zagen ontzettend mooie plaatjes voorbij komen het hele jaar van deze fotograaf. Niet alleen maakt hij haarscherpe kiekjes, ook legt hij de sfeer goed vast. De ijskoude onverbiddelijke Noordzee...

Lees verder

‘Scheveningers hebben harten van goud’

Als er iemand laaiend enthousiast is over Scheveningen dan is dat de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, die zelf ook in de badplaats woont. Tenminste, de grens tussen Scheveningen en Den Haag is vaag, maar Van Aartsen woont ‘administratief’ gezien gewoon aan zee. Of naar eigen zeggen: “Scheveningen is tot waar de Scheveningsche Courant bezorgd wordt?” Een interview met de Haagse burgemeester over de leukste badplaats van Nederland.“Ik heb een enorme band met Scheveningen”, opent Van Aartsen, die daarna vertelt dat die band al teruggaat tot zijn vroegste kinderherinneringen. “Mijn vader was wethouder economie van 1949 tot 1958. Hij was...

Lees verder

Schatten van het strand

Ralph Groenheijde is de man achter het inspirerende concept TrashUre Hunt. Met dit milieuvriendelijke idee gaat hij met kinderen (en steeds vaker ook met volwassenen) het strand af op zoek naar ‘schatten’. Het is een mooiere benaming voor afval en dat heeft de reden dat met dit afval uiteindelijk mooie, tijdelijke kunst wordt gemaakt door hem en de kinderen. Dat is niet alleen goed voor het strand, de zee en alle dieren, maar ook leuk! “Op deze manier levert iedereen een bijdrage, zie het als positieve gedragsverandering! Niet dat ik zelf altijd netjes ben trouwens, mijn huis kan best wel...

Lees verder