Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Een boekje open doen

Al een tijdje fiets ik langs die leuke Pansierstraat, het is voor mij zelfs een stukje om maar er zitten allemaal winkeltjes en restaurantjes waar ik niks van wist. Zo viel mijn oog ook op een boekbinderij, en aangezien ik van lezen en boeken houd wekte dit mijn interesse. Hoewel ik moet zeggen dat het er sowieso heel imponerend uitziet lieve lezers, ook als je geen boekenwurm bent. Ik heb het over het Ambachtshuys, een boekbinderij die over is gegaan van vader op zoon en waar de handen graag uit mouwen worden gestoken voor een sterk staaltje ambacht.

Een goed verhaal

Wij interviewden Jeroen Willems die werkzaam is bij ’t Ambachthuys. Hier worden mensen opgeleid tot Handboekbinder en worden oude en nieuwe boeken ingebonden. “We binden bijvoorbeeld boeken die zelf worden geprint zoals een Familiestamboom onderzoek, scriptie afstudeer of promoveer project. Maar ook restaureren we oude (Staten) Bijbels.”

Deze prachtige plek is een in het leven geroepen stichting om het handboekbinden in Nederland op een hoger peil te brengen. Het is al meer dan 40 jaar een trefpunt voor boekbind(st)ers. Niet alleen voor degene die dit doet als bron van inkomsten, maar ook voor de liefhebber die het ambacht goed wil leren. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze de teloorgang van dit mooie vak moeten voorkomen. ’t Ambachthuys stimuleert daarom dat de fijne kneepjes en technieken worden geleerd en doorgegeven aan volgende generaties.De favorieten van

De favoriete plekjes van Jeroen zijn natuurlijk in de buurt, want wat een prachtige buurt zit het Ambachthuys in! Hij komt bijvoorbeeld graag in het Westbroekpark wat een plek is waar veel mensen samenkomen maar waar er toch altijd wel een plek te vinden is om rustig te lezen. En dat is zeker niet onbelangrijk voor deze boekenfanaat.

Een andere lievelingsplek is de leuke broodjeszaak Michel, die praktisch om de hoek zit. Daar kan je een heerlijk bakkie halen of een goed vers broodje. Wat wil je dus nog meer? Wij weten nog wel iets wat je ook wilt! Want er wordt een event georganiseerd in het nieuwe jaar waar jij bij moet zijn. Namelijk een Open Dag om mensen kennis te laten maken met het boekbinden.

Open boek

Op Koppermaandag, een traditionele feestdag van de grafici (de eerste maandag na drie Koningen), kan je kennismaken met het handboekbinden en worden de Koppermaandag boeken, BANDEN met KUNST, gepresenteerd die door binders uit heel Nederland zijn ingezonden. Allen hebben het boek "De Amerikaanse prinses" van Annejet van der Zijl gebonden. Tevens is er een tentoonstelling boekenvouwen. Genoeg te doen dus!

Het Ambachthuys stimuleert het verantwoord boeken maken zoals dat in Nederland al honderden jaren traditie is. Van Bandzetter tot Franse- en Engelseband en van Scriptie, Genealogie onderzoek en Dichtbundel tot Statenbijbel. Ook dit jaar zullen we bij het Ambachthuys weer beginnen met lessen handboekbinden na het Open Atelier 9 Januari 2017.

Koppermaandag: Ambachthuys: 9 januari 2017; 14.00 - 17.00 uur Pansierstraat 23, Den Haag. Tentoonstelling Kopperboeken: 20 januari - 2 maart 2017 Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag

Dus als je meer wilt weten over hoe boeken worden gebonden of een prijs indicatie voor het restaureren of binden van kostbare boeken dan bent je van harte welkom op het OPEN ATELIER, 9 januari 2017, tussen 14.00 - 17.00 uur in de Pansierstraat 23 in Den Haag.

Delen

Bekijk ook deze items

Buitengewone Scheveningers

Dit jaar staat in het teken van Feest aan Zee; het 200 jarig bestaan van de badplaats Scheveningen. Dus wie beter te strikken voor een interview dan de vrouw die mee helpt met de slingers ophangen op dit feest aan zee? Deze buitengewone Scheveningse gaf ons en jullie haar beste tips cadeau, dus snel uitpakken dan maar!Even voorstellenZe belandde in 2000 samen met haar liefde in Den Haag, en heeft altijd in de nabijheid van de zee gewoond, maar helaas niet op Scheveningen zelf. Maar daar is Annemarie Goedvolk niet minder betrokken om, bij Scheveningen! Haar aanwezigheid in alles dat...

Lees verder

Zomer in je bol

Een ode aan dit seizoen, een verheerlijking van de zweetdruppels op je bovenlip, de sproeten op je huid, zomerblonde lokken, voeten in het zand. Ja wij hebben hier bij Buitengewoon de zomer is onze bol. Onze favoriete dag met tropische temperaturen komt tot leven op ons blog. OntwakenHet licht speelt op de muren en ik wil met haar mee. Het hangt in de lucht. Het wordt zo'n dag. Ja zeker weten, zo'n zomerse dag. Nog een keer uitrekken en dan sta ik op. Wakker worden in Scheveningen, wat een geluk! Eerst ontbijten? Of een yogasessie aan zee.Mijn ogen nog vol...

Lees verder

De ode aan de haring

Vlaggetjesdag is voorbij, en wij waren erbij! Wat was hij lekker, die nieuwe haring. Je hebt echt wat gemist, maar niet getreurd want wat in het vat zit verzuurt niet. Kortom je kan nog steeds elke dag naar Scheveningen komen voor deze befaamde vis. Om je alvast een voorproefje te geven, een ode aan de haring.Geschiedenis met een staartjeDie nieuwe haring en zijn dag kwamen niet uit de lucht vallen (maar uit de zee natuurlijk). Wanneer? Rond 1947 werd er een jaarlijkse feestdag in mei of juni gehouden, rondom het vissen van de nieuwe haring.In Scheveningen werd vlaggetjesdag aanvankelijk op...

Lees verder