Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

‘Non-fish Scheveningen’

Lisette Kreischer is een van de bedenkers van The Dutch Weed Burger. Een plantaardige burger met, jawel, zeewier. Dat is totaal geen vreemde toevoeging. Sterker nog, zeewier zal langzaam onderdeel worden van ons dieet. En dat is goed, want het is niet alleen heel gezond, maar ook goed voor onze planeet. Volgens Lisette is dat een win-win situatie en de reden dat zij samen met collega Roos en Stichting Noordzeeboerderij een handig receptenboek schreef over zeewier: Groente uit Zee.

Lisette heeft het er maar druk mee, want al bellend op de fiets door een druk Amsterdam vertelt ze hoe ze als Rotterdamse vele connecties heeft met Scheveningen. “Mijn collega Roos komt uit Den Haag en samen met haar stond ik jaren geleden op de Pier met onze ‘NON*FISH*A*LI*CIOUS’-actie: een snackbar zonder vis. Daarnaast is The Dutch Weed Burger ontstaan bij Burgerz in Scheveningen. Samen met mijn collega Mark hebben we het receptuur daar ontwikkeld.”

Diervriendelijk, gezond & milieubewust
Maar ‘non-fish’, op Scheveningen? Het klinkt onmogelijk. Toch is Lisette overtuigd dat het kan en verspreid mede daarom het woord over het goede van de plantaardige keuken. “Mijn passie voor de plantaardige keuken ontstond vanuit het verlangen om iets tegen dierenleed te doen. Ik vond dat dit vriendelijker kon. Toen ik de plantaardige keuken ontdekte, merkte ik hoe veelzijdig en rijk planten zijn. Alle nutriënten die we normaal uit dieren halen, vinden we ook hierin terug. Vervolgens kwam ik erachter hoe gezond deze plantaardige keuken ook was. Planten hebben medicinale eigenschappen. Weer later volgde het milieuvriendelijke aspect, want door plantaardig te eten bespaar je landbouwgrond en beperk je co2-uitstoot. En dat hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, ik ben ervan overtuigd dat iedereen zo kan eten. Ik heb zelfs mijn vleesetende vader zover gekregen om ’s avonds op zijn bord te genieten van een plantaardig stukje 'vlees'! Er zijn voldoende eiwitten toegankelijk die niet van dieren komen.”


Diervriendelijk, gezond en milieubewust zijn drie pijlers waarop Lisette haar ideologie baseert. Daar voelt ze zich overigens uitstekend bij: “Vanaf het moment dat ik startte met de plantaardige keuken, voelde ik dat mijn energieniveau gelijk bleef, ik had geen dips meer. Ook als ik een griepje heb bijvoorbeeld, merk ik dat ik met natuurlijke middelen als gember en kamille er weer bovenop kan komen. Er zit veel wijsheid in de plantenkeuken en dat wisten we eeuwen geleden ook al, we hoeven ons niet te laten leiden door wetenschap om bepaalde kwaliteiten van voedsel te ervaren.”

Essentiële voedingsstoffen

Nog steeds fietsend, met her en der een rinkelende bellen en tramgeluiden op de achtergrond, legt Lisette verder uit hoe zij gesterkt raakte in haar missie om mensen kennis te laten maken met de plantaardige keuken. “Jaren geleden kwam Dos Winkel – en dat is een belangrijke naam in dit proces – bij mij over de vloer. Hij is een oceaanactivist en fotografeerde de onderwaterwereld. Hij legde mij uit dat de visserij invloed heeft op de gezondheid van de oceaan. “De oceaan staat op sterven,” vertelde hij mij, “het is, naast de Amazone, de tweede long van de aarde. Vissen zijn een belangrijke schakel daarin. Als je deze eruit haalt, verzuurt de oceaan. In 2040 is er voorspeld dat veel vissoorten zullen zijn uitgestorven en dat is vreselijk voor het ecosysteem”.”

Deze confronterende boodschap bevestigde Lisette haar ideologie. Ze meent dat we zelfs geen vis nodig hebben voor het binnen krijgen van onze essentiële omega’s: “Een vis krijgt zijn omega 3 binnen door het eten van algen en maakt dat zelf niet aan!”

Zeewier

Uiteindelijk kwam Lisette in contact met wetenschapper Willem Brandenburg van de Universiteit van Wageningen. Een man die een jaar lang zeewier kweekte in de Oosterschelde. Brandenburg realiseerde zich namelijk dat er in 2050 9 miljard mensen op de aarde gevoed moeten worden en dat kan niet als we op de huidige voet doorgaan. “Als we op zoek gaan naar ander eiwitten die net zo sterk zijn als die in vlees, kunnen we dierenenergie overslaan en dat kan met zeewier”, legt Lisette verder uit. “Het verhaal van Dos Winkel en mij werd eindelijk ondersteund door de wetenschap en is een prachtige oplossing voor een wereldwijd gigantisch probleem!”

Brandenburg gaf het stokje van zijn zeewierkweek over aan twee dames die ‘Zeewaar’ begonnen en Lisette begon te experimenteren met het eiwitrijke plantje. Niet lang daarna besloten Roos en Lisette een boek te maken om zeewier op een aantrekkelijke manier te portretteren. “Dat was het moment dat we bij Schuttelaar en Partners terecht kwamen, de mannen achter de Noordzeeboerderij. Eén gesprek met hen over ons idee in samenwerking met hen was voldoende. Het resultaat (Groente uit de Zee) is duidelijk.”

Verandering kost tijd
Natuurlijk verwacht Lisette niet dat iedereen nu ineens massaal aan de zeewier gaat. “We hoeven niet aan de dikke zeewiersalades, het is een aanvulling. Bovendien kost verandering tijd, dit is een proces. Maar door alvast een beetje te beginnen, kun je eraan wennen. Dan stijgt de vraag en wellicht ook het aanbod. Dan hebben Zeewaar en de Noordzeeboerderij een afzetmarkt. Wie weet is het – net als andijvie – over 50 jaar algemeen geaccepteerd!”

Toch alvast zeewier proberen? Bezoek dan de (grotere) natuurwinkels, zoals EkoPlaza en De Gimsel, en koop zeewier uit Bretagne en van de Oosterschelde. Verwerk het in gerechten als aanvulling op je voeding en laat je verrassen!


Benieuwd wat je precies kunt maken met zeewier? Check dan volgende week de website voor wat lekkere recepten!Delen

Bekijk ook deze items

Geen herfstblad voor de mond

Er moet ons iets van het hart, iets over Scheveningen, winkelen en eten. Het barst hier namelijk van de leuke kleine winkeltjes. En nu het kouder wordt, hebben wij behoefte aan comfort food. Toch wordt er vaak naar de grotere supermarkten gewandeld voor het gemak. Maar wij willen jullie er even aan helpen herinneren waar je nog meer eten kan halen. Tja waar het hart vol van is, loopt de mond van over. Leef je uitVoor groente en fruit kan je je hart ophalen in Scheveningen bij dit adresje. Wat dacht je van Krijn Pronk in de Marcelisstraat? Elke dag...

Lees verder

Fotowedstrijd Oogje op Scheveningen

Afgelopen jaar hebben jullie de mooiste foto's gemaakt en met ons gedeeld! De foto met de meeste likes werd verkozen tot foto van de maand (zoals deze) en met achtergrond informatie op onze website geplaatst. Tot en met 10 februari 2018 kun je op onze Facebook pagina je stem uitbrengen op deze foto. De uiteindelijke winnaar wordt beloond met een overnachting aan zee inclusief ontbijt bij het Carlton Beach Hotel!Even voorstellenWe zagen ontzettend mooie plaatjes voorbij komen het hele jaar van deze fotograaf. Niet alleen maakt hij haarscherpe kiekjes, ook legt hij de sfeer goed vast. De ijskoude onverbiddelijke Noordzee...

Lees verder

Zomer in je bol

Een ode aan dit seizoen, een verheerlijking van de zweetdruppels op je bovenlip, de sproeten op je huid, zomerblonde lokken, voeten in het zand. Ja wij hebben hier bij Buitengewoon de zomer is onze bol. Onze favoriete dag met tropische temperaturen komt tot leven op ons blog. OntwakenHet licht speelt op de muren en ik wil met haar mee. Het hangt in de lucht. Het wordt zo'n dag. Ja zeker weten, zo'n zomerse dag. Nog een keer uitrekken en dan sta ik op. Wakker worden in Scheveningen, wat een geluk! Eerst ontbijten? Of een yogasessie aan zee.Mijn ogen nog vol...

Lees verder