Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Noordzeeboerderij: "Zeewier is een echte smaakmaker"

Dat de zee vol mogelijkheden zit hoef je de organisatie achter de Noordzeeboerderij niet te vertellen. Na een geslaagde proef met zeewierteelt boven de Razende bol (bij Texel) gaat de Haagse stichting een zeewierboerderij beginnen voor de kust van Scheveningen. Want zeewier is niet alleen voor sushi, het is het voedsel van de toekomst.

“Zeewier zit in allerlei producten,” vertelt Koen van Swam, woordvoerder van de Noordzeeboerderij, “tandpasta, kleding en make-up bijvoorbeeld. Het heeft een multifunctionele functie.” Niet alleen dat, de teelt in zee elimineert zaken als het gebruik van veel zoetwater, mest en land. Zaken die wel nodig zijn voor gewassen op land.

Voor de kust van Scheveningen
In samenwerking met de agrarische sector en met slimme technieken uit de maritieme sector werkt de Noordzeeboerderij aan methodes om zeewier op grotere schaal te kweken. Dat lukte al op de Noordzee bij Texel en wordt binnenkort getest voor de kust van Scheveningen. “Nu komt zeewier uit het buitenland. Het groeit bij de rotskusten in Frankrijk. Wij hebben zandkusten, dus moeten we het kweken. In Kloosterburen (Noord-Groningen) groeit het wel en eet de lokale bevolking zelf geplukt zeewier”, aldus Koen.

Het maken van zeewaardige constructies om zeewier te telen kost tijd en geld. En er is ook ruimte nodig. Ruimte die er kan zijn tussen de windmolens door. Koen: “We moeten beschikbare ruimte efficiënt te benutten. Zo werken we samen met andere gebruikers van de zee, dat geldt ook voor vissers. Op die manier kunnen we al onze activiteiten op elkaar laten aansluiten.”

Een vraag die wellicht bij meerdere mensen speelt is de vervuiling van de Noordzee. Kan een product gezond zijn als het geteeld wordt in een zee die niet schoon is? Koen heeft goed nieuws wat dat betreft: “De Noordzee is niet vervuild. Het is schoner dan dertig jaar geleden. Voor ons staat de veiligheid van voedsel voorop. We eten tenslotte ook vis uit de Noordzee. Natuurlijk checken we waar het schoon is en dat was bij Texel sowieso het geval.”

Spannende groente
Goed, zeewier is dus multifunctioneel en zit in meer producten dan we denken. Maar als je besluit te koken met het groene goud, hoe pak je dat dan aan? “Samen met Lisette Kreischer (mede oprichtster van de Dutch Weed Burger) maakten we het kookboek ‘Groente Uit Zee’. Het staat vol met lekkere gerechten waarbij je zeewier kunt gebruiken. Niet dat zeewier groenten gaat vervangen, maar het is een mooie aanvulling,” vertelt Koen enthousiast. “Het zit ook vol met goede voedingsstoffen als omega’s 3 en 6, gezonde oliën, ijzer en eiwitten. Het is ook vooral een spannend product. Natuurlijk is het even wennen, maar het is een echte smaakmaker!”

Op dit moment breidt de Noordzeeboerderij – een bedrijvenplatform waar 22 partijen bij zijn aangesloten - haar kennis uit over het toepassen van het zeewierplatform en smeden ze plannen voor het uitleggen van de testen voor de kust van Scheveningen. “De plannen voor Scheveningen bespreken we met een reeks van stakeholders. Momenteel zijn we met interviews bezig. Dan kunnen we toewerken naar een optimaal plan.” Daarnaast werkt de Noordzeeboerderij aan een commercieel bedrijfsmodel om de plannen te kunnen financieren. En we hopen dat dat lukt, want zoals Koen terecht stelt is het niet verkeerd om naar duurzaam geproduceerd voedsel toe te bewegen. “We lossen wellicht geen wereldproblemen op, maar duurzame, lokale productie levert al een leuke, nieuwe groente op!”Delen

Bekijk ook deze items

Aan de slag met zeewier!

PESTO VAN DE ZEEDeze groene pesto heeft dankzij de kombu een zeer diepe en krachtige smaak. Het is een eenvoudig recept om te maken. Je kunt naar hartelust experimenteren met de ingrediënten. De rucola en basilicum kun je bijvoorbeeld vervangen door bladgroen naar wens en de pijnboompitten door allerlei soorten noten, zoals cashew- of hazelnoten, of gebruik bijvoorbeeld zonnebloempitten. Serveer de pesto op toastjes, op een boterham met gegrilde groente of bij een bord pasta.40 g verse kombu (of kombu en wakame) (gebruik gepekelde kombu uit de natuurwinkel van het merk Atlantica, spoel het pekelzout eerst goed af voor gebruik)50...

Lees verder

Zomer in je bol

Een ode aan dit seizoen, een verheerlijking van de zweetdruppels op je bovenlip, de sproeten op je huid, zomerblonde lokken, voeten in het zand. Ja wij hebben hier bij Buitengewoon de zomer is onze bol. Onze favoriete dag met tropische temperaturen komt tot leven op ons blog. OntwakenHet licht speelt op de muren en ik wil met haar mee. Het hangt in de lucht. Het wordt zo'n dag. Ja zeker weten, zo'n zomerse dag. Nog een keer uitrekken en dan sta ik op. Wakker worden in Scheveningen, wat een geluk! Eerst ontbijten? Of een yogasessie aan zee.Mijn ogen nog vol...

Lees verder

Picknicken met Bysso

Vanaf april zullen bij Bysso uitgebreide picknicks te halen zijn met de lekkerste, biologische gerechten. Zoals we van Bysso gewend zijn zitten deze pakketten vol met verrassende en verse producten. Allemaal uit de regio, van lokale ondernemers en tegen een fijne prijs. Neem je picknick mee naar het strand, Westduinpark, de duinen of het Westbroekpark en breng de tas daarna weer terug naar Bysso in de Keizerstraat. Picknicken was nog nooit zo eenvoudig, ideaal toch? Weet je trouwens wat nóg fijner is? Er komt een speciaal Buitengewoon Scheveningen picknickpakket, waarvan we er al 1 voor 2 personen mogen weggeven! Het...

Lees verder