Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Noordzeeboerderij: "Zeewier is een echte smaakmaker"

Dat de zee vol mogelijkheden zit hoef je de organisatie achter de Noordzeeboerderij niet te vertellen. Na een geslaagde proef met zeewierteelt boven de Razende bol (bij Texel) gaat de Haagse stichting een zeewierboerderij beginnen voor de kust van Scheveningen. Want zeewier is niet alleen voor sushi, het is het voedsel van de toekomst.

“Zeewier zit in allerlei producten,” vertelt Koen van Swam, woordvoerder van de Noordzeeboerderij, “tandpasta, kleding en make-up bijvoorbeeld. Het heeft een multifunctionele functie.” Niet alleen dat, de teelt in zee elimineert zaken als het gebruik van veel zoetwater, mest en land. Zaken die wel nodig zijn voor gewassen op land.

Voor de kust van Scheveningen
In samenwerking met de agrarische sector en met slimme technieken uit de maritieme sector werkt de Noordzeeboerderij aan methodes om zeewier op grotere schaal te kweken. Dat lukte al op de Noordzee bij Texel en wordt binnenkort getest voor de kust van Scheveningen. “Nu komt zeewier uit het buitenland. Het groeit bij de rotskusten in Frankrijk. Wij hebben zandkusten, dus moeten we het kweken. In Kloosterburen (Noord-Groningen) groeit het wel en eet de lokale bevolking zelf geplukt zeewier”, aldus Koen.

Het maken van zeewaardige constructies om zeewier te telen kost tijd en geld. En er is ook ruimte nodig. Ruimte die er kan zijn tussen de windmolens door. Koen: “We moeten beschikbare ruimte efficiënt te benutten. Zo werken we samen met andere gebruikers van de zee, dat geldt ook voor vissers. Op die manier kunnen we al onze activiteiten op elkaar laten aansluiten.”

Een vraag die wellicht bij meerdere mensen speelt is de vervuiling van de Noordzee. Kan een product gezond zijn als het geteeld wordt in een zee die niet schoon is? Koen heeft goed nieuws wat dat betreft: “De Noordzee is niet vervuild. Het is schoner dan dertig jaar geleden. Voor ons staat de veiligheid van voedsel voorop. We eten tenslotte ook vis uit de Noordzee. Natuurlijk checken we waar het schoon is en dat was bij Texel sowieso het geval.”

Spannende groente
Goed, zeewier is dus multifunctioneel en zit in meer producten dan we denken. Maar als je besluit te koken met het groene goud, hoe pak je dat dan aan? “Samen met Lisette Kreischer (mede oprichtster van de Dutch Weed Burger) maakten we het kookboek ‘Groente Uit Zee’. Het staat vol met lekkere gerechten waarbij je zeewier kunt gebruiken. Niet dat zeewier groenten gaat vervangen, maar het is een mooie aanvulling,” vertelt Koen enthousiast. “Het zit ook vol met goede voedingsstoffen als omega’s 3 en 6, gezonde oliën, ijzer en eiwitten. Het is ook vooral een spannend product. Natuurlijk is het even wennen, maar het is een echte smaakmaker!”

Op dit moment breidt de Noordzeeboerderij – een bedrijvenplatform waar 22 partijen bij zijn aangesloten - haar kennis uit over het toepassen van het zeewierplatform en smeden ze plannen voor het uitleggen van de testen voor de kust van Scheveningen. “De plannen voor Scheveningen bespreken we met een reeks van stakeholders. Momenteel zijn we met interviews bezig. Dan kunnen we toewerken naar een optimaal plan.” Daarnaast werkt de Noordzeeboerderij aan een commercieel bedrijfsmodel om de plannen te kunnen financieren. En we hopen dat dat lukt, want zoals Koen terecht stelt is het niet verkeerd om naar duurzaam geproduceerd voedsel toe te bewegen. “We lossen wellicht geen wereldproblemen op, maar duurzame, lokale productie levert al een leuke, nieuwe groente op!”Delen

Bekijk ook deze items

Oogje op Scheveningen

Afgelopen jaar hebben jullie de mooiste foto's gemaakt en met ons gedeeld! De foto met de meeste likes werd verkozen tot foto van de maand (zoals deze) en met achtergrond informatie op onze website geplaatst. Tot en met 10 februari 2018 kun je op onze Facebook pagina je stem uitbrengen op deze foto. De uiteindelijke winnaar wordt beloond met een overnachting aan zee inclusief ontbijt bij het Carlton Beach Hotel!Even voorstellenDeze kleurrijke strandfoto is gemaakt door Anuschka Odau, een styliste gespecialiseerd in fotostyling, interieurstyling en Instagram. Ze heeft haar eigen bedrijf Hipaholic, dat net zo kleurrijk oogt als de foto!Ze...

Lees verder

‘Non-fish Scheveningen’

Lisette Kreischer is een van de bedenkers van The Dutch Weed Burger. Een plantaardige burger met, jawel, zeewier. Dat is totaal geen vreemde toevoeging. Sterker nog, zeewier zal langzaam onderdeel worden van ons dieet. En dat is goed, want het is niet alleen heel gezond, maar ook goed voor onze planeet. Volgens Lisette is dat een win-win situatie en de reden dat zij samen met collega Roos en Stichting Noordzeeboerderij een handig receptenboek schreef over zeewier: Groente uit Zee.Lisette heeft het er maar druk mee, want al bellend op de fiets door een druk Amsterdam vertelt ze hoe ze als...

Lees verder

Buitengewone Scheveningers

Wij zijn gek op de zee, op alles daaromheen en op buitengewone Scheveningers. Deze week hebben we daarom onze lievelingscombinatie in een blog. Deze vrouw is een van de makers van een prachtig boek over de zee (en surfen). Hoog tijd voor een praatje met Alexandra Gossink en haar wereld aan zee. Even voorstellenAlexandra Gossink woont al ruim 15 jaar op Scheveningen. De laatste jaren wisselt ze onze fijne badplaats zo’n zeven maanden per jaar af met reizen en werken ‘on the road’. Dit alles doet ze voor dat prachtige boek waar wij het al over hadden. Samen met een...

Lees verder