Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Scheveningen, aangenaam!

Als historicus kan ik niet anders dan oktober uitroepen tot mijn favoriete maand dit jaar. Het is namelijk de maand van de geschiedenis en voor mij reden genoeg om mijn liefde voor dit prachtige vak eens extra te benadrukken! Of nu wel of niet een historisch kloppend hart hebt, het enthousiasme van geschiedenisfans werkt vaak aanstekelijk!

Tot halverwege de 17e eeuw was de badplaats slechts verbonden met Den Haag middels een duinpad, het Westerpad. In 1665 kwam een einde aan de geïsoleerde ligging toen Constatijn Huygens een weg ontwikkelde waardoor Scheveningen voor bezoekers van buiten ontsloten werd: de bekende Scheveningse Weg. Reden genoeg voor de staatsman, die ook dichter was, daar uitgebreid over te dichten.

In het voorjaar sprak ik met Paul de Kievit, directeur van Muzee; een museum dat de rijke historie van Scheveningen uitgebreid belicht. Enthousiast vertelde hij over deze klinkerweg die Scheveningen toegankelijk maakte voor het grote publiek. Maar ook – en dat is dat aanstekelijke enthousiasme van geschiedenis liefhebbers – over de badplaats als vissersdorp, het iconische Kurhaus, de mooie Pier en natuurlijk de bewoners. Sommige van de échte Scheveningers lopen nog in klederdracht en zul je soms nog tegenkomen op straat.

Helaas verdwijnt het oude, authentieke karakter van Scheveningen steeds meer. Het dialect vervaagt en als je zeker wil zijn van het zien van klederdracht moet je toch echt Muzee bezoeken. En als jij net zo enthousiast bent over geschiedenis als ik, of misschien nog enthousiaster over Scheveningen, is dat echt een aanrader. Zie ook hoe Duindorpers hun eigen geschiedenis schrijven aan de hand van persoonlijke foto’s in de expositie ‘100 jaar Duindorp’ en leer Scheveningen eens écht kennen.

- Eileen Bosman

Foto: Gravure van de ontsluiting van Scheveningen, Haags Gemeentearchief
Delen

Bekijk ook deze items

Beeldige Scheveningers: Roderik Patijn

Zijn het de prachtige luchten, of is het de woeste Noordzee? Misschien zijn het de lange zandstranden of pittoreske vissershuisjes onder de vuurtoren. Scheveningen heeft altijd al een aantrekkingskracht gehad op kunstenaars en creatievelingen, die de beste plek aan zee vereeuwigen in beeld. Een van deze lokale talenten, is filmmaker Roderik Patijn die we vandaag voor jullie in beeld brengen met woorden (en een hele gezellige foto).Roderik Patijn (36) heeft één van de betere uitzichten bij zijn bakkie pleur in de ochtenden. Zijn video productie bedrijfje Rodivision zit sinds kort onder de vuurtoren langs de duinen. Je kan zo uitkijken...

Lees verder

De ode aan de haring

Vlaggetjesdag is voorbij, en wij waren erbij! Wat was hij lekker, die nieuwe haring. Je hebt echt wat gemist, maar niet getreurd want wat in het vat zit verzuurt niet. Kortom je kan nog steeds elke dag naar Scheveningen komen voor deze befaamde vis. Om je alvast een voorproefje te geven, een ode aan de haring.Geschiedenis met een staartjeDie nieuwe haring en zijn dag kwamen niet uit de lucht vallen (maar uit de zee natuurlijk). Wanneer? Rond 1947 werd er een jaarlijkse feestdag in mei of juni gehouden, rondom het vissen van de nieuwe haring.In Scheveningen werd vlaggetjesdag aanvankelijk op...

Lees verder

Stemmen Fotowedstrijd Oogje op Scheveningen

Een jaar lang maakten jullie de mooiste fotos en tagden ons gek op Instagram. Nu is het tijd dat de foto met de meeste likes verkozen wordt tot winnaar! Hoe dat verder is zijn werk gaat leggen we je natuurlijk even uit. Heel veel dank gaat uit naar alle trouwe lezers en volgers die de mooiste plaatjes hebben geschoten! Even voorstellenWat hebben we toch een beeldig talent rondlopen hier in de buurt die maar al te graag Scheveningen op de gevoelige plaat willen vast leggen. En het leuke is, talent komt vaak uit onverwachte hoeken, zoals je wel op de...

Lees verder