Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Scheveningen, aangenaam!

Als historicus kan ik niet anders dan oktober uitroepen tot mijn favoriete maand dit jaar. Het is namelijk de maand van de geschiedenis en voor mij reden genoeg om mijn liefde voor dit prachtige vak eens extra te benadrukken! Of nu wel of niet een historisch kloppend hart hebt, het enthousiasme van geschiedenisfans werkt vaak aanstekelijk!

Tot halverwege de 17e eeuw was de badplaats slechts verbonden met Den Haag middels een duinpad, het Westerpad. In 1665 kwam een einde aan de geïsoleerde ligging toen Constatijn Huygens een weg ontwikkelde waardoor Scheveningen voor bezoekers van buiten ontsloten werd: de bekende Scheveningse Weg. Reden genoeg voor de staatsman, die ook dichter was, daar uitgebreid over te dichten.

In het voorjaar sprak ik met Paul de Kievit, directeur van Muzee; een museum dat de rijke historie van Scheveningen uitgebreid belicht. Enthousiast vertelde hij over deze klinkerweg die Scheveningen toegankelijk maakte voor het grote publiek. Maar ook – en dat is dat aanstekelijke enthousiasme van geschiedenis liefhebbers – over de badplaats als vissersdorp, het iconische Kurhaus, de mooie Pier en natuurlijk de bewoners. Sommige van de échte Scheveningers lopen nog in klederdracht en zul je soms nog tegenkomen op straat.

Helaas verdwijnt het oude, authentieke karakter van Scheveningen steeds meer. Het dialect vervaagt en als je zeker wil zijn van het zien van klederdracht moet je toch echt Muzee bezoeken. En als jij net zo enthousiast bent over geschiedenis als ik, of misschien nog enthousiaster over Scheveningen, is dat echt een aanrader. Zie ook hoe Duindorpers hun eigen geschiedenis schrijven aan de hand van persoonlijke foto’s in de expositie ‘100 jaar Duindorp’ en leer Scheveningen eens écht kennen.

- Eileen Bosman

Foto: Gravure van de ontsluiting van Scheveningen, Haags Gemeentearchief
Delen

Bekijk ook deze items

Ontspannend

Iedereen houdt ervan, iedereen doet het. Nee niet dat... ik heb het over ontspannen! Chillen, relaxen, de beentjes omhoog, je kent het wel. Daar gaan we het vandaag even over hebben. Want ontspannen dat kunnen wij buitengewoon hier op Scheveningen, naast hard werken dan. Dus vandaag mijn favoriete ontspanningsdag op Scheveningen, speciaal voor jou! Ga even zitten, adem in, adem uit, ontspan! O ja en lees natuurlijk...Een goed beginIs het halve werk toch? Dus een perfecte dag vol ontspanning, begint eigenlijk met een heerlijk ontbijtje. Als je dat in Scheveningen wilt dan raad ik je de ZO aan, want omg...

Lees verder

Buitengewone boswachter

De duinen van Scheveningen, je loopt wel eens door dit Nationale Park. Ja want dat is dit bijzondere natuurgebied. Een ecosysteem dat altijd in evenwicht moet blijven, en om dat te verzekeren krijgt ze de beste verzorging. Van wie? Een groot team van boswachters, vrijwilligers, ondernemers, overheden, en ga zo maar door. Wie beter te spreken dan iemand uit dat team en die eens in het zonnetje te zetten. Dus dames en heren, lieve lezers, hierbij het interessante interview met Mark Kras.Meer MarkMark is boswachter voor Staatsbosbeheer in een deel van het gebied Hollandse Duinen. Het gebied waar hij werkt...

Lees verder

Een beetje progressie boeken

Je hart volgen en voor iets gaan is niet voor iedereen weggelegd. De keuze op zich maken is vaak makkelijk, maar de juiste koers blijven varen en alle obstakels overwinnen die je tegenkomt is een tweede. En dan ook nog blijven lachen en op vrolijke voet doorgaan verdient wel een pluim, en een leuk verhaaltje op ons blog. Hier dan ook het verhaal van Ron Meijer, zijn Progress Surfcamps en zijn lievelingsplekken op Scheveningen!Er was eensHet is allemaal begonnen toen Ron in Scheveningen kwam wonen in 2011. Zijn toenmalige studie aan de HALO en zijn passie voor surfen dreven hem...

Lees verder