Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

​Wat reilt en zeilt in Scheveningen?

Vorige week stelde mijn collega redacteur Eileen zich voor, deze week is de beurt aan mij. Mijn naam is Hester, en samen met Eileen zorg ik voor Buitengewoon Scheveningen in digitale vorm, van website tot nieuwsbrief (ontvang jij hem al?) social media.

De zee, het strand, de Pier en de kust zijn tenslotte de levensaderen van Scheveningen, that’s where the magic happens! Als freelancer ben ik onder andere betrokken bij diverse zeilregatta’s en sportieve evenementen in Scheveningen. Vanuit deze hoedanigheid probeer ik jullie op de hoogte te houden wat er zoal reilt en zeilt in Scheveningen.Wisten jullie dat de Scheveningse haven oorspronkelijk werd aangelegd om de vissersschepen meer veiligheid te bieden? In 1894 vernietigde een flinke storm een groot deel van de vissersvloot op het strand van Scheveningen. Dit was aanleiding om met de aanleg van de haven te gaan beginnen.

In 1904 was de Eerste Haven af. Al snel bleek dat de Eerste Haven te ondiep was geworden en te klein werd bevonden, dus werd ook de Tweede Haven aangelegd. Inmiddels is de visserij teruggelopen tot enkele tientallen vissersschepen en heeft de haven van Scheveningen meer een recreatief karakter gekregen waar zeilers, wandelaars, en liefhebbers van alles wat er in zee zwemt hun hart op kunnen halen. De haven als watersportlocatie krijgt steeds meer een internationaal karakter met evenementen als de North Sea Regatta, de Volvo Ocean Race en het toekomstige Topzeilcentrum.

De legendarische Flyer, het zeilschip waar van Conny van Rietschoten in 1978 de Withbread Around the World Race (nu de Volvo Ocean Race) mee won, was tijdens de pit stop van de Volvo Ocean al heel even in Scheveningen. Komende week zal ze weer in de haven van Scheveningen aanmeren en gaan we proberen om een moment te organiseren waarop ze ook te bezoeken is voor de liefhebbers. Zodra we meer weten zullen we dat met jullie delen via onze website en social media!


Photography: Ainhoa Sanchez

Delen

Bekijk ook deze items

Oud-Hollands genieten bij Oma Toos

Scheveningen blijft zich ontwikkelen. Ondernemers starten de leukste initiatieven en Oma Toos in de Haven is daar één van. Eind maart opende zij haar deuren voor het grote publiek die net als de eigenaren Talisa en Jamal gek zijn op oer-Hollandse gerechten! Natuurlijk naar authentiek recept van de échte oma Toos van Talisa."Toen we stopten met ons andere project, Pier Zuid, waar Jamal een van de aandeelhouders was, reden we hier langs en wilden we hierin. Het Oma Toos concept lag al op de plank, maar dan met poffertjes en pannenkoeken erbij", vertelt Talisa in het splinternieuwe opgeleverde Oma Toos...

Lees verder

Een beetje progressie boeken

Je hart volgen en voor iets gaan is niet voor iedereen weggelegd. De keuze op zich maken is vaak makkelijk, maar de juiste koers blijven varen en alle obstakels overwinnen die je tegenkomt is een tweede. En dan ook nog blijven lachen en op vrolijke voet doorgaan verdient wel een pluim, en een leuk verhaaltje op ons blog. Hier dan ook het verhaal van Ron Meijer, zijn Progress Surfcamps en zijn lievelingsplekken op Scheveningen!Er was eensHet is allemaal begonnen toen Ron in Scheveningen kwam wonen in 2011. Zijn toenmalige studie aan de HALO en zijn passie voor surfen dreven hem...

Lees verder

Buitengewone Scheveningers: Anthony Renaud

Scheveningen is een magneet die veel jonge ondernemende mensen aantrekt, van heinde en verre. Het portret dat we deze week schetsen is van een jongen die je op elke hoek van de straat tegenkomt! Altijd met een glimlach op zijn gezicht. En die positieve energie willen wij maar al te graag met jullie delen. Bij deze dus een interview met de CEO van Kreativ Events, en (naast Pat Smith) de officieuze burgemeester van de Keizerstraat; Anthony Renaud!Even voorstellenAnthony Renaud is, zoals de naam al verklapt, geboren in Parijs. Maar hij is desalniettemin getogen achter de Haagse duinen in de wijk...

Lees verder