BUITENGEWONE RENOVATIE

Het werk aan de boulevard vindt tot zomer 2025 plaats tussen De Pier en Museum Beelden aan Zee. Je kunt gewoon flaneren (wandelen) over de boulevard van noord naar zuid en al je favoriete terrassen en attracties blijven open en bereikbaar.

Wat gaat er gebeuren? De boulevard krijgt een nieuwe indeling, wordt een stuk breder én lekker groen. De nieuwe boulevard krijgt een centraal plein voor het Kurhaus met een tapijt van natuursteen bestrating en prachtige verlichting, Een brede trap en twee nieuwe hellingbanen brengen je van de boulevard rechtstreeks naar het strand.

Project & ontwerp

Waarom een renovatie? Straks sluit het centrale deel van de badplaats qua sfeer en looproute aan op de Noordboulevard (van Pier tot Zwarte Pad) en Moralesboulevard (vanaf Beelden aan Zee tot Havenhoofd). Voor een goede doorstroom op drukke dagen wordt de boulevard ook zo’n 10 meter verbreed. Ook komt er een centraal plein voor het Kurhaus en 30 meter brede trap. De trap komt precies op de plek waar vroeger de oude Pier begon en verbindt de boulevard direct met het strand.

Het Kurhaus, als het icoon van de badplaats, komt na de renovatie nog beter naar voren. Het plein voor het Kurhaus krijgt na de renovatie een andere indeling dan de andere plekken op de Middenboulevard. Een patroon in natuursteen en andere lampen geven het plein een bijzondere sfeer. Ook is het licht beter, omdat de boulevard hier breder is. Het Kurhaus is dan goed te zien, zelfs van ver weg. Het plein voor het Kurhaus biedt in de toekomst weer ruimte aan kleine evenementen, zoals straattheater of activiteiten van kunstenaars of muzikanten.

In het nieuwe ontwerp komt er ook meer verbinding tussen zand en boulevard. Daar helpt de grote nieuwe trap bij en ook wordt de plaatsing van strandtenten na de renovatie (zomer 2026) anders. Het aantal strandpaviljoens blijft gelijk, sommige paviljoens draaien wel een kwartslag of verschuiven van plek. Vanaf de boulevard is er daarmee een mooiere zichtlijn op zee. Op de boulevard komt na de renovatie meer ruimte voor groen en is gedacht aan innovaties zoals regenwateropvang, glasvezelaansluitingen en duurzame energie. Het monument Leger en Vloot, voor slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, krijgt ook een nieuwe plek naast de grote trap.

Impressie nieuwe boulevard

Wist je dat...

 • het monument “Leger en Vloot’ een nieuwe plek krijgt aan de 30 meter brede trap voor het Kurhaus?
 • 500 m2 aan nieuw straatwerk wordt aangebracht? Dit komt overeen met 137 beachvolleybalvelden.
 • 2100 stuks “Scheveningse” haringen worden gegraveerd in het nieuwe natuursteen?
 • de 15 meter hoge lichtmasten op het nieuwe Kurhaus plein zijn geïnspireerd op een ontwerp van rond 1900? (zie foto)
 • 000 kuub zand extra wordt aangebracht om de boulevard te verbreden? Dat zijn 6 Olympische zwembaden.
 • in totaal 759 meter aan traptreden worden aangebracht?
 • de bouwschutting in het begin van het werk 1,4 km lang is?
 • in totaal 550 meter keermuur wordt vervangen?
 • in totaal tijdens het project 25,5 km aan kabels en leidingen wordt verwerkt?
 • de zwaarste keerwand 26.625 kg weegt? Dit is vergelijkbaar met 22 personenauto’s of 1.330.000 zonnebrillen?
 • veel materialen van de oude boulevard worden hergebruikt zoals basaltsteen?
 • de elektriciteitskasten voor de strandpaviljoens worden ingebouwd in de nieuwe strandmuur?
 • in de trappen accenten komen voor mensen met een visuele beperking?
 • het oudste deel van de keerwand uit 1901 is?

BUITENGEWOON BOUWTERREIN

Een boulevard vernieuwen kan natuurlijk niet zonder bouwterrein. Voor jouw veiligheid staat er om een deel van de boulevard en het strand een schutting. In dit geval niet zomaar een schutting, Met felle kleuren geïnspireerd door de zee en de ondergaande zon lijkt het bouwterrein vaak meer op een festivalterrein. De schutting vormt tijdens de renovatie het decor voor exposities en buitengewone activiteiten. Strandtenten staan tijdens de renovatie in 2024 en 2025 dichter richting de zee aan een tijdelijke boulevard. De strandtenten blijven voor iedereen bereikbaar. Vanaf De Pier en Museum Beelden aan Zee brengt een aflopend pad, ook geschikt voor mindervaliden, je tijdens de renovatie richting het tijdelijke betonpad op het strand. Halverwege het bouwterrein verbinden twee voetgangersbruggen over het bouwterrein (ter hoogte van Museum Beelden aan Zee en Kurhaus) de boulevard met het strand. De schutting op de boulevard wordt kleiner zodra een deel van het werk is afgerond. Zo sta je straks al met één been in de toekomst.

TIP: Vanaf het bovendek van De Pier heb je een prachtig uitzicht op de renovatie. Bezoek dan meteen het Infopunt Scheveningen naast De Pier voor meer projectinformatie of andere over ander ontwikkelingen op Scheveningen.

 

PLANNING & UITVOERING

In januari 2024 is de aannemer Heijmans met de renovatie gestart. Er wordt gewerkt in 5 fases tot de zomer van 2025, In de winter van 2025 komt de aannemer nog even terug voor het laatste werk op het strand. Zo kunnen de strandtenten in 2026 op hun nieuwe positie opbouwen.

Als eerste wordt het bouwterrein ingericht om veilig te kunnen werken. Vervolgens wordt de oude strandmuur (uit 1901) gesloopt. Daarna kan snel de opbouw van de nieuwe muur starten. De zwarte basaltblokken worden hergebruikt. Pas in het najaar van 2024 (na de zomer) zijn er steeds in vakken afzettingen op de boulevard om het nieuwe natuursteen aan te brengen. Hiervoor schuiven vakken steeds enkele meters op om zo uiteindelijk de hele boulevard van een nieuwe bestrating te voorzien. En uiteraard volgt dan ook nog het straatmeubilair en de verlichting,

De werkzaamheden vinden op maandag tot vrijdag tijdens werktijden van circa 7.00 tot 16.00 uur plaats. In de weekenden kun je dus gewoon op het strand genieten van het koeren van de meeuwen en ruisen van de wind.

INFOPUNT SCHEVENINGEN

Wil je meer weten over de bouw en ontwerpen? Bezoek dan het Infopunt Scheveningen. Het Infopunt ligt direct naast De Pier en is iedere donderdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Wist je dat het Infopunt Scheveningen al sinds 2018 op de boulevard staat? In dit jaar vierde Den Haag een Feest aan Zee, omdat de badplaats Scheveningen 200 jaar bestond. Binnenkort ontvangt het Infopunt haar 100.000ste bezoeker. Ben jij dat?

TE BELEVEN TIJDENS DE RENOVATIE

Scheveningen kijkt naar je uit! Blijf GEWOON genieten van de frisse zeelucht, een versgebakken visje of de zonsondergang. Geniet van BUITEN op het strand of het terras, pak een golf of duik in de zee. Zoek de fun en gezelligheid op van het uitgaansleven. De agenda is 365 dagen bomvol. Tijdens de renovatie zijn er regelmatig BUITENGEWONE extra activiteiten.