We hebben een aantal belangrijke vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stuur dan naar communicatie@buitengewoonscheveningen.nl of bezoek het Infopunt Scheveningen van donderdag t/m zondag direct naast De Pier.

Aanleiding

De boulevard is toch recent vernieuwd, waarom vindt er nu weer een verbouwing plaats?

Het centrale deel van de boulevard in de jaren ’90 voor het laatst vernieuwd. De keerwand dateert echter al uit 1901 en wordt nu aangepakt. Van 2018 tot 2020 is de Noordboulevard (van Pier tot Zwarte Pad al gerenoveerd en is een nieuwe parkeergarage aangebracht. In 2009-2013 is de Zuidboulevard (van Museum Beelden aan Zee tot Noordelijk Havenhoofd) gerenoveerd naar een ontwerp van de Spaanse toparchitect De Solà Morales. Hierbij was de kustversterking een belangrijke aanleiding. In dit deel ligt de zeewering (dijk) nu onder de boulevard.

Ontwerp

Wat verandert er op de nieuwe boulevard?

De boulevard tussen De Pier en Museum Beelden aan Zee wordt gemiddeld 10 meter breder een stuk groener. Ook komt er een centraal plein voor het Kurhaus met een tapijt van natuursteen bestrating en bijzondere verlichting. Een nieuwe 30 meter brede trap en twee nieuwe toegangshellingen verbinden de boulevard direct met het strand. Het nieuwe ontwerp heeft een eigen sfeer, maar sluit goed aan op de vernieuwde delen aan noord- en zuidkant.

Wie is de architect van de nieuwe boulevard?

Het ontwerp is gemaakt door Klaas Hilverda en zijn team van het Ingenieursbureau van Gemeente Den Haag. De ontwerpers hebben eerder samengewerkt met De Solà-Morales (architect Zuidboulevard) en zijn uitgangspunten ook verwerkt in het nieuwe ontwerp. Ook hebben zij zich laten inspireren door oude foto’s en prenten van de boulevard rondom het Kurhaus.

Brengt de nieuwe boulevard wat van de oude allure op Scheveningen terug?

In het nieuwe ontwerp geeft de boulevard het Kurhaus weer de aandacht die het verdiend. Voor het Kurhaus komt een centraal plein. De boulevard wordt hier op zijn breedst met een 30 meter brede trap en twee toegangshellingen naar het strand. De trap ligt precies op de plek van het oude Wandelhoofd Wilhelmina. Naast de trap wordt het monument Leger & Vloot teruggeplaatst. Het plein krijg een apart ‘tapijt’ van bestrating, dat afwijkt van de andere bestratingen. Het plein is symmetrisch ingericht. In de bestrating wordt een school van Scheveningse haringen (2100 stuks) gestraat. Er komen bijzondere lichtmasten van 15 meter hoog geïnspireerd door historische verlichting (circa 1900) op deze plek. Om elke lichtmast komt een ronde bank.

 

Het ontwerp van de nieuwe trap met het monument Leger & Vloot, direct voor het Kurhaus. 

Hoe wordt de toegankelijkheid verbeterd op de nieuwe boulevard?

Het aantal toegangshellingen wordt in het nieuwe ontwerp verdubbeld. Voor de renovatie zijn er twee toegangshellingen; één naast De Pier, en één voor Museum Beelden aan Zee. Na de renovatie komen er vier toegangshellingen. De toegangshelling voldoet aan alle voorwaarden voor toegankelijkheid dus kan iedereen met een rolstoel, scootmobiel of rollator hier gebruik van maken. Voor mensen met een visuele beperking worden op de trappen speciale stippen (contrastelementen) aangebracht. Specialisten voor toegankelijkheid hebben het ontwerp getoetst aan de laatste richtlijnen.

Wat voor soort groen komt er op de boulevard?

Dit zijn vooral gras- en duinsoorten die bestendig zijn tegen het zeeklimaat (wind, zout en zand).  Het groen zorgt er ook voor dat regenwater opgenomen wordt.

Welke materialen worden er gebruikt?

De bestrating wordt een mix van schelpenasfalt, natuursteen van lavabasalt, betonsteen, natuursteen van graniet en straatbakstenen. Op het stranddeel komen stelconplaten. Er worden wisselende materialen gebruikt die per zone een geheel vormen en zo goed aansluiten op de Noord- en Zuidboulevard. Het straatmeubilair krijgt de herkenbare blauwe kleur die ook op andere delen van de boulevard wordt gebruikt. Alleen het plein voor het Kurhaus krijgt een ‘eigen’ meubilair. Onder het straatmeubilair vallen de bankjes, hekwerken en prullenbakken.

Worden er materialen hergebruikt?

Voor de keerwand (boulevardmuur) worden de basaltblokken hergebruikt. Dit is massief gesteente. Ook komt een deel van het straatmeubilair (Nautilus bankjes) terug op de oude plek.

Komen de kiosken en de draaimolen terug?

De kiosken blijven tijdens de verbouwing en in het nieuwe ontwerp op hun plek. Ook de draaimolen komt na het de renovatie terug op de boulevard.

Een oude prent met de oude lichtmasten die in het nieuwe ontwerp terugkomen.

Uitvoering en bereikbaarheid

Hoe lang staan de strandpaviljoens op een tijdelijke plek?

De strandpaviljoens staan twee seizoenen lang, tot het einde van seizoen 2025 richting zee. Een seizoen duurt van maart tot eind oktober. Vanaf maart 2026 staan de strandpaviljoens op hun nieuwe positie. De meeste paviljoens draaien een kwartslag. Zo ontstaat er meer zicht op zee en ruimte voor een brede trap bij het Kurhaus. Hier vind je een plattegrond van het gebied.

Kan ik gewoon over de boulevard wandelen?

Zeker de boulevard blijft, ondanks afzettingen, gewoon open. In het najaar van 2024 wandel je al over het nieuwe deel van de boulevard. Er wordt dan wel in vakken gewerkt aan de bestrating. Ook kun je gewoon bij Crazy Piano’s, LEGOLAND en SEA LIFE en alle andere ondernemers terecht.

De kleurrijke schutting staat om het bouwterrein heen zodat de werkzaamheden veilig kunnen verlopen. 

Kan ik vanaf de boulevard de zee blijven zien?

In de kleurrijke bouwschuttingen op de boulevard komen ruime kijkgaten voor zicht op het bouwterrein en zee. Zodra het werk aan de strandmuur klaar is, worden de schuttingen verplaatst en aangepast voor meer zicht op zee.

Kan ik met mijn rolstoel of kinderwagen wel bij de strandpaviljoens komen?

Zeker, bij De Pier en ter hoogte van Museum Beelden aan Zee liggen toegangshellingen naar de tijdelijke boulevard op het strand. Hier kun je ook met een rolstoel of kinderwagen gebruik van maken. Hier vind je een plattegrond van het gebied.

Hoe kom ik van de boulevard naar het strand?

Ter hoogte van De Pier en ter hoogte van Museum Beelden aan Zee liggen toegangshellingen naar de tijdelijke boulevard op het strand. Ter hoogte van SEA LIFE en het Kurhaus verbinden vanaf begin april 2024 twee voetgangersbruggen het strand en boulevard over het bouwterrein. Hier vind je een plattegrond van het gebied.

Blijft Scheveningen goed bereikbaar?

Tijdens de renovatie van de boulevard verandert niets aan de bereikbaarheid van Scheveningen. Alleen in de laatste 100 meter leiden kleurrijke borden je naar je favoriete bestemming. Tips voor je bezoek aan Scheveningen vind je op Bezoek | Buitengewoon Scheveningen.

Waar kan ik met een touringcar/bus mijn reizigers afzetten en ophalen?

De parkeerzone op de Scheveningseslag is tijdens de renovatie niet in gebruik. De alternatieve locatie is ter hoogte van Carlton Beach Hotel (Gevers Deynootweg 201, 2586 HZ Den Haag), bij de keerlus van de tramlijn, aan het begin van het Zwarte Pad. 

Kunnen er bunkers gevonden worden bij de sloop van de strandmuur?

Die kans is aanwezig. Scheveningen was onderdeel van de Atlantikwall, de Duitse verdedigingslinie tijdens de tweede Wereldoorlog. Veel bunkercomplexen zijn al in kaart gebracht. Ook is voor het project al een scan gemaakt van de boulevard. Toch kunnen er altijd restanten gevonden vonden. De gemeente, de aannemer en Stichting Atlantikwall Museum Den Haag beoordelen dan met elkaar de historische waarde van de vondst.

De eerste vondst is een kleine toegangspoort in de oude keerwand.

Is er geluidsoverlast als ik op het terras of strand zit?

De aannemer houdt bij de uitvoering zoveel mogelijk rekening met het strandseizoen. Er wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag tussen circa 7.00 en 16.00 uur. Het meeste sloopwerk gebeurt voor de zomer van 2024. In de avonden en weekenden wordt er niet gewerkt. In de zomervakantie legt de aannemer het werk 3 weken stil.

Is er geluidsoverlast als ik in het Kurhaus verblijf?

De kamers van het Kurhaus liggen ver genoeg van het bouwterrein, maar geven wel een mooi uitzicht op de renovatie. Er wordt gewerkt van maandag tot en met vrijdag tussen circa 7.00 en 16.00 uur. Het meeste sloopwerk gebeurt voor de zomer van 2024. In de avonden en weekenden wordt er niet gewerkt. In de zomervakantie legt de aannemer het werk 3 weken stil.

Waarom zijn er een aantal sprookjesbeelden weg in de Beeldentuin?

Door het plaatsen van de bouwbrug zijn er uit voorzorg een aantal sprookjesbeelden tijdelijk weggehaald. De sprookjesbeelden zijn zorgvuldig opgeslagen in het depot en komen na de renovatie weer terug op hun plek.  De drieëntwintig sprookjesbeelden zijn ontworpen door beeldhouwer Tom Otterness en staan in 2024 precies 20 jaar op de boulevard.  Je kunt de beeldentuin en Museum Beelden aan Zee ook tijdens de renovatie blijven bezoeken.

Kan ik ook de bouwplaats bezoeken?

Op de Dag van de Bouw (zaterdag 8 juni) is er een openstelling voor geïnteresseerden. Houd hiervoor de website in de gaten om jezelf aan te melden. Dit kan via www.buitengewoonscheveningen.nl/boulevard.

Hoe kan ik de bouw blijven volgen?

Je kunt de bouw blijven volgen via de Bouwapp van aannemer Heijmans in de Google Play Store of App Store. U kunt hier ook contact opnemen met de omgevingsmanagers van het werk. Heeft u als bezoeker vragen? Neem dan contact op met communicatie@buitengewoonscheveningen.nl