Muziek op het zand

Je ervaarde de mooiste klassieke muziek in de openlucht op het zand. Van donderdag 13 t/m zaterdag 15 juni stond Festival Classique op de agenda. In een decor van zand, zee en de ondergaande zon beleefde je drie prachtige avondprogramma’s met steeds twee concerten bij het festivalcentrum ‘Light Pavillion’. Topmusici zoals Matangi Quartet & Carel Kraayenhof, harpist Remy van Kesteren, pianist en componist DeLange, pianist Jeroen van Veen en HIIIT (voorheen Slagwerk Den Haag) waren dit jaar te gast. Het festival sloot af met de verrassende combinatie van de Haagse reggaeband Splendid met multi-toetsenist Sven Figee.

In samenwerking met diverse andere festivals en museum Beelden aan Zee presenteerde Festival Classique voor blinden en slechtzienden de voorstelling TRUST, gecomponeerd door Matijs de Roo en uitgevoerd door diverse zangers en Strijkkwartet Karski. En in het gratis toegankelijke, multiculturele Muziekcafé traden ’s avonds (inter)nationale artiesten op zoals het populaire Thomas Baggerman Trio, zangeres LUYI, pop ’n folkband Brewed, Sarah Blake uit Zuid-Afrika en strijkersband Woodcraft.

Bouwterrein was decor

Ook het bouwterrein vormde twee dagen lang het unieke decor voor een gratis acrobatische Aerial Hoop act. Rollen, draaien en zwaaien op de muziek van J.S. Bach. Belle Hannah deed het maar liefst iedere dag voor de loopbrug direct in het bouwterrein bij het Kurhaus. De show speelde drie keer per avond om 19.00, 19.40 of 20.50 uur. Op de slotdag was de aerial act te zien in het Grand Hotel Amrath Kurhaus in de Kurzaal.

Je kon ook in de trein stappen bij een zingende conductrice op de boulevard. Tijdens deze bijzondere rit kon je genieten van live gezongen opera-aria’s. Het Scheveningse treintje reed tussen 19:00 en 21:00 uur op en neer over de boulevard in Scheveningen. De route liep langs het bouwterrein tot aan het Festival Classique festivalterrein en weer terug. Speciaal voor kinderen was er op vrijdagmiddag en zaterdag een zingende ijscovrouw. Uiteraard met ijskoude traktatie! Op vrijdag was ze in de Palace Promenade te vinden, op zaterdag op de boulevard.

Silent disco op het strand

 

Bart Kuntz, onder de naam LANDSCHAP, creëert dansbare elektronica met een ambient basis, geïnspireerd door de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde. Elke track draagt de naam van een bijzondere of bedreigde plek op de wereld, om luisteraars bewust te maken van wat we niet mogen verliezen. Met een koptelefoon op, werd je ondergedompeld in de unieke tunes van LANDSCHAP. Het was uniek om dit bij zonsondergang te ervaren bij strandpaviljoen Oceans. De silent disco was gratis, maar je moest wel vooraf reserveren. Op 15 juni vond LANDSCHAP plaats in de Kurzaal van het Kurhaus.

Te beleven op het Kurhausplein

Je kon ook stil staan bij een rijdende vissersboot met twee viswijven die net niet tussen wal en schip raakten. Deze straattheateract wss op donderdag en vrijdag. Ook hield iedere bezoeker de adem in bij luchtacrobatiek op het Kurhausplein door STAAL op zaterdagavond. Met bizarre krachten en een grootse staalconstructie  was het een moment om stil te staan.
Verder was er live muziek bij Holland Casino, het Kurhaus en bij restaurants. En op zaterdagavond was er een gratis liefdesconcert rondom de Jachthaven bij de Tweede Haven.

Festival Classique liet Scheveningen deze dagen bruisen!

Impressie Festival Classique 2024