Verhalen levend houden

Op zondag 5 mei 2024 schoven 180 gasten op Bevrijdingsdag aan voor een buitengewone Vrijheidsmaaltijd op Scheveningen. Extra bijzonder was het decor: de lang gedekte tafels stonden in de Kurzaal van het Grand Hotel Amrâth Kurhaus aan de nieuwe boulevard met uitzicht op zee. En op historische grond, want dit was ook het strand waar 80 jaar geleden de Soldaat van Oranje en de Engelandvaarders aan land kwamen. Op de unieke plek ervaarden badgasten, buurtbewoners, vrijwilligers, ondernemers en gasten de buitengewone Vrijheidsmaaltijd van Nederland aan zee en de (gast)vrijheid van de badplaats.

Speciale gasten

Als speciale gasten deze middag waren de nazaten van twee Engelandvaarders: zoons Peter Tazelaar jr en Paul Bartelings en kleindochter Meadow Hazelhoff Roelfzema  naar Scheveningen afgereisd. Zij vertelden uit de memoires van hun vaders. “Mijn vader vond zichzelf geen held,’’ zei Tazelaar. “Ik ben zelf pas laat te weten gekomen wat hem allemaal overkomen is. Het is belangrijk om zijn en andere verhalen levend te houden, omdat mensen eigenlijk continu moeten beseffen hoe bijzonder het is om in vrijheid te leven.” Bartelings vulde aan: “Mensen moeten zich realiseren dat het mogelijk is dat er na generaties van vrijheid wel degelijk een kans bestaat dat er een tijd komt dat we niet meer in vrijheid leven.”

Muziek en voordrachten

Tijdens een verzorgde lunch door strandpaviljoen Miss Maui was er volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Op het menu stond de Vrijheidssoep naar het landelijke recept van Nick Toet. Gastheer was de Scheveningse radiomaker Pim Markering. Met muziek van de Scheveningse artiesten Teddy Macrander & Lesley Warendorff kreeg de samenkomst een feestelijke omlijsting. Dichter Esther van Haren bracht verschillende ‘Scenes van de Zee’ als een voordracht waarmee de hele Kurzaal stilviel.

Nieuwe traditie

De Vrijheidsmaaltijd was onderdeel van een nieuwe traditie op Bevrijdingsdag en een initiatief van het Nationaal Comité 4 & 5 mei & Vfonds. In Den Haag vonden ruim 50 Vrijheidsmaaltijden plaats onder leiding van fa-bricage. Deze Buitengewone Vrijheidsmaaltijd werd georganiseerd door Stichting Buitengewoon Scheveningen, Gemeente Den Haag en Heijmans tijdens de renovatie van de boulevard van Scheveningen. Met medewerking van: Miss Maui, Nationaal Monument Oranjehotel en Grand Hotel Amrâth Kurhaus.

Scheveningen & Tweede Wereldoorlog

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat blijkt maar weer in de huidige tijd. Daarom is het belangrijk om onze vrijheid op 5 mei te vieren. Je staat er lang niet altijd bij stil, maar Scheveningen Bad was tijdens de oorlog een sperrgebiet. Nagenoeg de hele badplaats werd ontruimd voor de aanleg van de Atlantikwall en het oude Wandelhoofd Wilhelmina brandde af. De Engelandvaarders, waaronder de bekende ‘Soldaat van Oranje’ landde op het strand. Slechts 1,5 kilometer verderop werden verzetsstrijders gevangengenomen in het Oranjehotel waarvan het van sommige hun levenseinde betekende op de Waalsdorpervlakte in Meijendel.

Foto: Brand van het Wandelhoofd in 1943. Bron: Haags Gemeentearchief.