Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

A Night Out - Vuurwerkfestival aan zee

30 juli 2018 - De avonden in augustus worden verlicht! De nachten zullen niet alleen stralen met sterren maar ook van al het mooie vuurwerk dat in de lucht hangt. Op verschillende data kan je aan de boulevard dit spektakel aanschouwen. En wie weet loop je ook nog wel langs Jazz aan Zee, want augustus is ook nog eens jazzmaand!

Even voorstellen

Vuurwerkfestival Scheveningen is een spectaculair evenement met twee vuurwerkshows per avond. Verschillende landen strijden elk jaar in de zomer om de Vuurwerktrofee Scheveningen.

Het eerste vuurwerk wordt iedere avond rond 21:45 uur afgeschoten. Het tweede vuurwerk gaat daarna om ongeveer 22:30 uur de lucht in.

De shows zijn vanaf de gehele boulevard en het strand goed te zien. Rond het Vuurwerkfestival zijn er allerlei gratis activiteiten en optredens op De Pier, de boulevard en het Kurhausplein in Scheveningen. In 2018 vindt het Vuurwerkfestival Scheveningen plaats op 10, 11, 17 en 18 augustus.Locatie

De pijlen worden afgeschoten vanaf een drijvend ponton dat ca. 275 meter van de Pier ligt en 275 meter van het strand, ter hoogte van het Kurhaus hotel.

Het platform wordt een half uur voor aanvang door twee sleepboten vanuit de Scheveningse Haven naar z'n positie gebracht. De sleepboten met ponton kunnen tot windkracht 6 uitvaren.

Bij sterke wind bestaat de mogelijkheid dat het vuurwerk op last van de Provincie Zuid-Holland wordt afgelast. Check de website van het Vuurwerkfestival Scheveningen of het evenement doorgaat.

Jury en uitslag

Een onafhankelijke jury beoordeelt al vele jaren de verschillende vuurwerken op het festival. De jury let er op dat het vuurwerk voor minimaal 80 procent uit exponenten uit het betreffende land bestaat, dat ieder landenteam hetzelfde budget gebruikt, dat er per vuurwerk maximaal 2000 eenheden worden afgeschoten en dat de lengte van iedere vuurwerkshow tussen de 10 en 13 minuten bedraagt.


Verder letten de juryleden op de volgende criteria: diversiteit in kleur en vorm, originaliteit, opbouw en opeenvolging van de stukken. De einduitslag wordt na de tweede show op de laatste dag van het evenement, rond 23:30 uur, bekendgemaakt via de luidsprekers op de boulevard

Entertainment

Naast de spectaculaire vuurwerkshows is er dit jaar wederom entertainment op verschillende podia met muzikale optredens, acts, dansgroepen en liveoptredens van de Crazy Piano's. Het entertainmentprogramma begint al overdag en vindt over de gehele boulevard plaats.

Verder kan je dus ook nog eens langs de locaties waar Jazz aan Zee plaatsvindt; de Pier en het Kurhaus hebben spectaculaire artiesten die optreden. Op bijvoorbeeld het Kurhausplein.

Ook kan je langs Tasty Comedy die speciale Musical Nights organiseren of naar bandjes in het Holland Casino!

En als klap op de vuurpijl, kan je in de maand augustus een volledige verzorgde avond uit winnen bij Buitengewoon Scheveningen.

Geschiedenis Vuurwerkfestival

Scheveningen heeft een uitgebreide traditie als het om vuurwerk gaat. In 1907 werd al van het eerste vuurwerk melding gemaakt. Vanaf 1947 werd er jarenlang op elke donderdag vuurwerk afgeschoten.

Het ging er toen wel anders aan toe dan nu: 'mechanisch vuurwerk' werd vanaf palen op het strand afgevuurd. Vanaf het strand werden ook de 'bommen' afgeschoten.

Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Na een periode van afvuren vanaf de Scheveningse Pier is er de laatste jaren gebruikgemaakt van een drijvend ponton om het vuurwerk van af te vuren. Dit platform wordt dagen van tevoren vanuit de Rotterdamse haven naar Scheveningen gesleept.

Jazz aan Zee

Jazz is back in town! In aanloop naar Jazz aan Zee, op zo 26 aug in het Kurhaus, vinden vier weken lang gratis jazzoptredens op de Pier plaats. Op zondagmiddag 5, 12, 19 en 26 augustus is het van 14.00 tot 17.00 uur swingen geblazen bij gratis optredens boven zee.

A Night Out aan Zee

De allure van de boulevard van Scheveningen laat de sterren stralen. Aan zee bruist het elke avond van het jaar. Ontdek de pracht van de nacht samen met A Night Out aan Zee. Bekijk de avondprogrammering op parels van plekken en met speciaal georganiseerde muziek evenementen. Wandel mee met een muziekexpeditie of proef de grandeur van het Kurhaus. A Night Out aan Zee biedt ideeën voor activiteiten te kust en te keur en laat zien wat de avonden op Scheveningen te bieden hebben.

Delen