Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Boerderij aan zee

21 januari 2018 - Op nog geen vijf minuten lopen van het strand, is het een beestenboel. Hier ligt de idyllische Stadsboerderij ’t Waaygat, die bestaat sinds 1978. De boerderij staat op een bijzondere plek in Scheveningen. Want vroeger lag aan de Havenkade een kanaal. Nu liggen hier een stadsboerderij, een school en kindertuinen. Er kan niet alleen veel geknuffeld worden, ook worden er tal van leuke activiteiten georganiseerd.

Stadsboerderij 't Waaygat

Op ’t Waaygat is veel te doen. Voor de kleinsten staat op het terrein een speeltuin. En er is een speciale knuffelhoek om kleine dieren te knuffelen. Er zijn bijvoorbeeld reuze konijnen, cavia's maar ook de baby dieren staan soms in de stal en kan je makkelijk aaien.Op woensdag, zaterdag en zondag mogen de cavia's op schoot van 14.30 tot 15.30 uur. Met een speciaal zacht borsteltje mogen de cavia’s worden geborsteld.

En het fijne is, dat de stadsboerderij makkelijk toegankelijk is voor iedereen, ook voor rolstoelgebruikers.

Kinderen mogen altijd helpen als de boerderij open is. Bijvoorbeeld met het borstelen van de dieren of met het voeren. Het voeren gebeurt meestal rond 15.30 uur.

Alle stadsboerderijen zijn open van dinsdag tot en met zondag van 9.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over openingstijden tijdens de feestdagen kan je vinden op Stadsboerderijen in Den Haag.

In de boerderijen hangt steeds wisselende informatie over allerlei onderwerpen over dier en milieu. Ook zijn er het hele jaar door activiteiten die te maken hebben met leefbaarheid, natuur en milieu. Bijvoorbeeld voer maken voor de vogels.

Activiteiten

Een van die activiteiten is de Tuinvogeltelling. Dit jaar wordt op initiatief van de Vogelbescherming voor de 15e keer de Tuinvogeltelling gehouden op 27 en 28 januari.

Iedereen kan zelf thuis meedoen, maar de Haagse stadsboerderijen organiseren ook een telmoment op de boerderijlocaties. Soms wordt dit gecombineerd met het maken van vogelvoer.

Collega`s van de afdeling Milieueducatie bieden scholen en kinderopvang ondersteunende materialen (bijvoorbeeld verrekijkers en zoekkaarten) om het spotten van vogels makkelijker te maken.

De Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn: landelijk, per provincie en per gemeente.

In combinatie met de resultaten van andere jaren en andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in tuingebruik door vogels.

Met deze gegevens bepaalt Vogelbescherming hoe tuinvogels het beste geholpen kunnen worden.

Het is goed om je te realiseren dat het er niet om gaat dat de Tuinvogeltelling een compleet beeld oplevert.

De momentopname wordt ieder jaar op vergelijkbare wijze genomen, waardoor dat op lange termijn een goed beeld oplevert.

Vogeltelmomenten op de Haagse stadsboerderijen (maar iedereen is natuurlijk welkom in Scheveningen):

Gagelhoeve, Mient 210 (Segbroek), zat 27 januari, 13.30 – 15.30 uur + vogelvoer maken

Herweijerhoeve, Zuiderpark (Escamp), zat 27 januari, 14.00 – 15.00 uur + vogelvoer maken

Kakelhof, Puccinistraat 215 (Loosduinen), zat 27 + zon 28 januari, 10.00 – 15.00 uur

Landzigt, Aristoteleslaan 143 (Leidschenveen), zat 27 januari, 11.00 – 13.00 uur + voerhuisje maken

Molenweide, Stuwstraat 31 (Laak), woe 24 januari, 14.00 – 15.00 uur

Op den Dijk, Bovendijk 141 (Wateringse Veld), zat 27 januari, 13.00 – 14.30 uur + vogelvoer maken

Reigershof, Reigersbergenweg (Haagse Hout), zat 27 jan samen met Scoutingclub

Schildershoeve, Teniersplantsoen 83 (Centrum), woe 24 januari, 13.30 – 15.00 uur + vetbollen maken

Waaygat, Havenkade 75 (Scheveningen), zon 28 januari, 13.30 – 15.00 uur

Kortom ook voor de dieren is het een feest aan zee! En bij 't Waaygat kan je je (knuffelhart) en frisse neus ophalen!

Delen