Buitengewoon
Scheveningen

Voeten in het zand

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Cultuur aan zee

27 maart 2019 - Cultuur snuiven aan zee kan natuurlijk in het Gemeentemuseum, het Muzee of Beelden aan Zee, maar ken je het Fotomuseum al? Naast het Gemeentemuseum zit dit pareltje, en er is nu een expositie (naast die van Erwin Olaf) die wij je echt kunnen aanraden!

Welkom in de wildernis

Kom plaatjes kijken aan de kust, en geef je ogen de kost bij de expositie 'Isabella Hunts'. Wat betekent wildernis voor de moderne mens? En wat betekent het om onderdeel te zijn van de voedselketen in een geïndustrialiseerde maatschappij?

Om dit te onderzoeken volgt fotograaf en schrijver Isabella Rozendaal (1983) sinds 2007 jagers in uiteenlopende culturen. Ze gaat hierbij geen enkele confrontatie uit de weg. Met de dood, met het menselijk vermogen tot vernietiging, met de harde realiteit van de natuur zelf en met haar eigen moraal.Ze is niet alleen beschouwer, maar ook deelnemer; Rozendaal volgde een jachtopleiding, leerde slachten en wild bereiden. Isabella Hunts in het Fotomuseum Den Haag is een indrukwekkend verslag van de jarenlange zoektocht, die Rozendaal van de Hoeksche Waard naar Duitsland, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en de Braziliaanse Amazone dreef. Moderne praktijken en eeuwenoude tradities laten verschillen zien, maar ook parallellen tussen de achterliggende culturen.

In het westen worden huisdieren vaak als volwaardige gezinsleden gezien. En wanneer we vinden dat dieren onrecht wordt aangedaan – denk bijvoorbeeld aan de grote grazers bij de Oostvaardersplassen – dan komen we massaal in opstand.

Tegelijkertijd worden er nog altijd op grote schaal vlees en andere dierlijke producten gegeten. De relatie tussen mens en dier is dus allerminst simpel te noemen. En wellicht zou deze relatie heel anders zijn als we ook hier en in deze tijd genoodzaakt waren om zelf op jacht te gaan om aan voedsel te komen. Isabella Hunts zet dit ingewikkelde vraagstuk centraal door beschouwers aan de hand van haar foto’s mee te nemen naar de jachtpraktijken in ons eigen land, maar ook ver daarbuiten.

Culturele verschillen

Isabella Hunts toont de talloze gezichten van de jacht; van trofeejacht of het verzamelen van exotische diersoorten tot jagen als noodzaak om een gezin te kunnen voeden, en alles daar tussenin. Rozendaal zag grote culturele verschillen en immense tegenstellingen.

Europese jachttradities zijn een product van oude aristocratische riten. In de Verenigde Arabische Emiraten is valkerij een oude traditie die tegenwoordig alleen nog bestaat doordat valkeniers naar het buitenland reizen, omdat er in eigen land niet meer voldoende prooidieren zijn.

In de Verenigde Staten past de jacht in het romantische ideaalbeeld van overleven in de wildernis, maar er zit tegelijkertijd ook een commerciële kant aan. Bij de Nukini stam in de Braziliaanse Amazone heeft jagen een mystiek element, maar is tevens een onderdeel van het dagelijks leven. Zo gewoon als wij het vinden om naar de winkel te gaan, zo gewoon is het daar om te jagen.

Fotograaf en schrijver

Isabella Rozendaal studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en studeerde Engels in Amsterdam.

Al tijdens haar opleiding begon ze met het fotograferen van dieren. Rozendaal publiceerde meerdere fotoboeken en dit najaar verschijnt bij uitgeverij Atlas/Contact het boek Op jacht, haar debuut als schrijver.

Voor haar project Animalia Amsterdam fotografeerde Rozendaal in opdracht van het Amsterdams Stadsarchief in een jaar tijd meer dan honderd Amsterdamse huisdieren. Elke zaterdag staat een van deze dieren paginagroot in Het Parool.

Aanrader

Zoals al gezegd vonden wij de expositie echt een aanrader. Kleurrijke beelden met een donkere twist, en het vertelt een verhaal; de beelden nemen je mee op een persoonlijke reis op zoek naar een vraag die de fotografe zichzelf stelde.

Het proces waarin Isabella terecht komt ontvouwt zich voor de ogen van de kijker en dat maakt de beleving van de expositie nog intenser. Kortom, even langs Erwin Olaf en loop daarna zeker naar beneden in het Fotomuseum om dit pareltje te bekijken.

Delen

Bekijk ook deze tips

Zee van Licht

Even tijd voor jezelf nemen is belangrijk in deze drukke wereld. Op het strand van Scheveningen even uitwaaien om je hoofd leeg te maken is dan een goed idee. En in lichtpuntje in de storm van het drukke leven is het holistisch centrum Zee van Licht. Dein even mee op deze zee van rust, en doe weer wat energie op aan de kust.

Lees verder

Buitengewone bistro

Een knusse herfst zit in een klein hoekje. Of eigenlijk op een hoekje in Scheveningen aan de Ankerstraat. Hier zit Tasca, een informele klassieke bistro met ambachtelijke Zuid Europese invloeden. Kom ook langs en voel je even op vakantie in het zuiden.

Lees verder

Stem voor schoonheid

Het schoonheidssalon met een magische twist, is genomineerd voor iets bijzonders! De behandelingen in dit salon worden met liefde en aandacht samengesteld en per persoon steeds opnieuw afgestemd. Een zen ervaring voor huid en lichaam waar ook je geest wordt gestimuleerd. En dat is niet onopgemerkt gebleven!

Lees verder