Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Hardlopen met Rosalie

Een duwtje in de rug, een windje mee, soms heb je het even nodig. Wind daar hebben we de komende tijd vast genoeg van in Scheveningen. Maar omdat hij niet altijd mee zit, hier een duwtje in de rug van Rosalie. Een geboren en getogen Scheveningse, die houdt van hardlopen. Tips van deze topper!

Een hart voor lopen

Rosalie is geboren en getogen in Scheveningen, in de Keizerstraat. Haar ouders runden tot het jaar 2000 de voor vele Scheveningers bekende "Poelier Ruardy", naast De Maatschappij.

Ze heeft Scheveningen even verlaten voor Rotterdam tijdens haar studie, maar was snel weer terug. Ze miste de zee, het strand, het vakantie-gevoel dat Scheveningen je kan geven op mooie zomerdagen.

Dus nu is ze terug bij de zee, waar ze graag door het mulle zand rent, niet onverdienstelijk blogt en werkt voor Duurzaam Den Haag.

Routes door Scheveningen

Sporten zat altijd al in haar hart (en benen natuurlijk), maar hardlopen was toch wel favoriet. Vooral om haar conditie op peil te houden, energie kwijt te kunnen en haar hoofd leeg te maken.

"Het is goed voor zoveel! Ik weet dit als enige sport echt vol te houden omdat het zo makkelijk is voor me. Schoenen aan, deur uit. Heerlijk in de ochtend of bij een avondzonnetje."


En om onze lezers ook aan het rennen te krijgen, hier een greep uit de persoonlijke ervaring van Rosalie.

Het liefste loopt ze door de duinen, en dan vooral die kleine wandelpaden die dwars door de natuur gaan. En het strand natuurlijk, maar dat is een stuk zwaarder. Ook van de havenkoppen naar het einde van de Boulevard en terug vindt ze een leuke route.

Die kun je ook leuk afwisselen door hem 4 keer te doen, 2 keer rustig tempo, 2 keer hoger tempo. Langs de kinderboerderij lopen, daar wordt ze ook altijd blij van. Deze routes kun je trouwens goed zien in dit filmpje, waarbij ze verkleed als Sneeuwwitje door Scheveningen en Den Haag hardloopt.

"Dit nam ik op om een prijs naar Disneyland Parijs te winnen, om daar een halve marathon te lopen. En die won ik gelukkig!"

Route door de binnenstad

In de binnenstad loopt Rosalie niet zo heel graag hard omdat je continu moet uitwijken voor mensen. Dat haalt je uit je ritme.

Ze loopt wel eens een klein rondje stad, maar dan loopt ze niet om een bepaalde tijd of tempo te halen.

Een route die Rosalie dan graag neemt gaat over het Lange Voorhout, langs de Tweede Kamer, het Noordeinde, rond de Grote Kerk richting het Zeeheldenkwartier.

Top tips

En dan nu een paar tips van Rosalie zodat jij ook aan de bak kan!

- Let op je techniek en zorg voor goede schoenen. Schoenen koop je bij de betere hardloopwinkels, zij doen een looptest met je.

- En qua techniek... Hardlopen is best een belastende sport, en je hebt maar 1 lijf. Wees daar zuinig op!

- Ga een keer met een hardloopgroepje mee of neem een privéles bij een hardloopcoach.

- Het is vooral belangrijk dat je niet te grote passen maakt, want hoe groter je passen hoe groter de impact op je knieen. Kleinere passen dus, die je vaak herhaalt.

- Ook is het belangrijk om ontspannen te lopen. Schouders naar beneden, armen in een hoek van 90 graden losjes naast je lijf. Kortom: er valt veel te winnen op je techniek en houding.

Daar kunnen we weer even mee vooruit toch mensen? Op eigen tempo dan.

Running dinner

Omdat eten belangrijk is voor, en vooral na het sporten. Vroegen we Rosalie natuurlijk ook nog om wat tips hierover. Misschien heb je dan ook gelijk een punt om naar toe te rennen. En kan je je zelf trakteren na het hardlopen.

Ze vindt het heerlijk om een hardloopsessie af te sluiten met een verse haring bij het Haringhuisje in de haven. Of een pannenkoek bij The Shore Scheveningen! En vergeet de Acai Bowl en smoothies bij Hart Beach niet.

Daar loopt het water ons inderdaad van in de mond, na het lopen zeker!

Een zee van sport

Het is belangrijk om naast het hardlopen ook op andere manieren actief te zijn. Ook daar heeft Rosalie wat tips voor je.

- In Scheveningen kun je inmiddels heel veel fijne yoga studio's vinden. Dat vind ik ook een hele mooie combinatie met hardlopen: van hardlopen kun je best stijf worden, je houdt je lijf lekker soepel met yoga.

- Mijn favoriete sportles op het strand is 'Monkey Business'. Deze les wordt gegeven door de Ravez Movement Academy in de buitengym naast de Hart Beach. Elke les gaat uit van 'oerbewegingen', primal moves dus. Klimmen, kruipen, springen, hangen - en dat alles in een hele leuke les die binnen no time voorbij is omdat je helemaal niet door hebt dat je echt aan het sporten bent. Je bent meer bezig om zo goed mogelijk je best te doen en lol te hebben. De volgende dag voel je dat je echt al je spieren gebruikt hebt!

- Ook zijn er hier veel fijne bootcamps te vinden, op het strand bijvoorbeeld. Melanie Visser van Vitabliss geeft hele leuke en goede bootcamps.

- Of Flow Fit, die geven fijne bootcamps op het strand maar ook in het Westbroekpark.

- Gezond aan Zee Outdoor is ook een goede, die begeleiden trailruns door de duinen en geven toffe 'Watermen Sessions' waarbij ze zwemmen, peddelen, core, surfen en bodysurfen combineren in een les.

- Als je into crossfit bent, dan moet je natuurlijk zijn bij Crossfit Scheveningen. Ook de buitengym bij het beachstadium kun je proberen als je wat meer van apparaten en krachttraining bent.

- Daarnaast kun je natuurlijk suppen, golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, longboarden... zoals ik al zei, er is op sportief gebied in Scheveningen echt van alles te vinden. Ons grootste voordeel is de zee, het strand, de duinen. Buiten sporten is hier zo fijn. Als de wind van zee komt, krijg je hier de schoonste lucht cadeau. Waarom zou je daar geen profijt van nemen? We zitten met z'n allen veel te veel binnen, als je sport, doe dat dan tenminste buiten!

Een zee van zen

Ja nu hebben we wel genoeg actief gedaan, dus even door naar wat ontspanning. En waar je dan moet zijn volgens Rosalie, zetten we hier voor je op een rijtje!

- De spa bij het Kurhaus vind ik goed: klein maar fijn, met een Himalayah Zouten spa die goed is voor je longen, een turks stoombad om te detoxen en een infrarood sauna voor je spieren. Tussen de saunarondes in kun je lekker op het terras genieten van de zon om vervolgens wat baantjes te trekken in het zwembad.

- Ik ben lid van Onefit (een all-in sportabonnement waarmee je kunt sporten heel veel verschillende sportscholen, bootcamps, studios), waarbij je gratis gebruik kunt maken van deze spa 4 keer per maand. Ideaal!

- Verder zit er in de Keizerstraat een hele goede Thaise massagesalon, Thai Lanna. De Thaise massages en sport massages hier zijn heel erg goed.

Eigenlijk zijn we hier van alle markten thuis op Scheveningen, en is er voor ieder wat wils. Maar toch mist Rosalie nog iets...een groot tropisch zwembad!

Een soort Tikibad of Tropicana maar dan heel hip, zoals de buitenbaden in Berlijn, helemaal op zonne- en windenergie en aardwarmte. Daar zouden wij ook wel een duikje in willen nemen. Toekomst muziek die spetterend in de oren klinkt!

Nog meer tips van Rosalie krijgen of lekkere recepten? Dat kan hier! En nu heel gauw die hardloopschoenen aantrekken en erop uit!

Delen