Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Historische feesten aan zee

25 april 2018 - Lopend door de Keizerstraat op naar de boulevard, lang vervlogen tijden vol klederdracht en meer pracht. De Historische feesten op Scheveningen worden elk jaar in volle glorie gevierd om de tijden van weleer te eren. Maar dit jaar wordt het natuurlijk wel heel erg bijzonder vanwege het 200 jarig bestaan van onze badplaats!

Een spektakel aan zee

Tijdens een historisch spektakel op 12 mei 2018 wordt een replica van de zeilwagen van Simon Stevin onthuld.

In 1602 haalde hij een snelheid van 40 km per uur tot aan Petten. De zeilwagen wordt nagebouwd door studenten van ROC Mondriaan. In dit spektakel weekend zal er ook een demonstratie zijn van oude Scheveningse ambachten.

Even voorstellenSimon Stevin of Stevijn (Brugge, 1548 – Den Haag of Leiden, 1620) was een toegepast natuurkundige, wiskundige en ingenieur afkomstig uit Vlaanderen.

Hij vond het decimale stelsel voor breuken uit en gaf de vestingbouw een wiskundige grondslag. Hij leverde als pionier vele bijdragen aan theorie en praktijk in wiskunde en natuurkunde en toegepaste wetenschappen als waterbouwkunde en landmeetkunde.

Het Nederlands kreeg dankzij Stevin eigen wetenschappelijke woorden zoals 'wiskunde', 'natuurkunde', 'scheikunde', 'sterrenkunde', 'meetkunde', 'wijsbegeerte'.

Het reilen en zeilen

Stevin ontwierp deze zeilwagen in 1601/1602 voor Maurits. Eerst werd een proefmodel gebouwd en daarna een zeilwagen voor een groot gezelschap.

Maurits gebruikte de zeilwagen om zijn gasten te vermaken.De eerste rit werd in februari 1602 gemaakt, waarbij 27 binnenlandse en buitenlandse diplomaten aanwezig waren.

In twee uur reed men van Scheveningen naar Petten, met een voor die tijd ongekend hoge gemiddelde snelheid van 50 km/u.

De zeilwagen is nog twee eeuwen gebruikt voor het vermaak van gasten, maar aan het begin van de 19e eeuw was de staat dermate slecht geworden dat de wagen en het prototype werden verkocht.

Historisch festival

Vanaf 12.00 uur spelen zich op het strand bij de Keizerstraat bruisende historische taferelen af met de fraaie replica van Simon Stevins Zeilwagen als middelpunt.

Deze wordt rond 13.00 uur feestelijk in gebruik genomen terwijl diverse koren het Zeilwagenlied laten horen. Het historische decor bestaat uit badkoetsen, tonnen en badtentjes, terwijl de figuranten over het strand lopen als badmeester en badgasten.

Kinderen bouwen zandkastelen, de gegoede Haagse burgerij flaneert in prachtige kledij uit 1900 en ambachtslieden zoals haringventers en schelpenvissers zijn druk aan het werk.

De bezoekers wanen zich even terug in de tijd in dit levendige schouwspel en kunnen bovendien tot ongeveer 21.00 uur genieten van diverse optredens en natuurlijk de gezelligheid op de terrassen.

Vieren van de badplaats

In het kader van de viering van tweehonderd jaar badplaats Scheveningen is het plan ontstaan om de historische zeilwagen na te bouwen.

Het project is een initiatief van Jachtclub Scheveningen, Stichting Behoud Schevenings Erfgoed en Muzee Scheveningen. De replica – drieduizend kilo zwaar, zeven meter lang, 3,25 meter breed, masthoogte: zeven meter – is in een jaar tijd gebouwd door zeven leerlingen van ROC Mondriaan met hulp van deskundige vrijwilligers.

Het project is een voorbeeld van samenwerking tussen Scheveningse bedrijven en vrijwilligers. De gereconstrueerde zeilwagen wordt in 2018 breed ingezet bij het themajaar Feest aan Zee. Daarna krijgt deze een plek in de collectie van Muzee Scheveningen.

Feest aan Zee

Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater.

Zo ontstond de eerste badplaats van Nederland. De hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen. Een tip van de sluier.

De Volvo Ocean Race komt naar Den Haag en tijdens de World Championship Sand Sculpting verrijzen er 11 grote zandkunstwerken op het Lange Voorhout. Bekijk het programma vol festiviteiten op feestaanzee.nl. #feestaanzee

Delen

Bekijk ook deze tips

Buitenspelen

Weet je nog vroeger? Toen je geen afspraken hoefde in te plannen en je agenda overvol was. De dagen dat je gewoon bij elkaar kon aanbellen en vragen: "Kom je buitenspelen?". Die dagen waren leuk, en gevuld met belletje trekken, balletje trappen, verstoppertje, knikkeren en bellenblaas. Ook al is die tijd misschien voorbij, hij komt soms weer terug. En wel in juni, dus ben jij erbij?

Lees verder

Fijn proeven

Voor een buitengewone smaakbeleving op Scheveningen kun je terecht bij Restaurant De Dis. Dit intieme en knusse plekje heeft alle ingedienten in huis om jou een topavond te bezorgen. En in maart heb je nog eens extra reden om hier een keer langs te gaan, omdat je naast heerlijk eten ook iets bijdraagt aan een goed doel!

Lees verder

Glow at the sea golf

Sport op Scheveningen kent vele (zee)gezichten. Je kan natuurlijk meedoen aan een bootcamp, of juist lekker wandelen door de duinen. Of wat dacht je van surfen, kiten en SUPpen? Misschien wil je liever een potje tennis spelen. Alles kan hier op Scheveningen! Maar wat ook leuk is, is om actief bezig zijn met spel te combineren. Dus deze week een speelse tip voor de liefhebber!

Lees verder