Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Koffiehuis aan de kust

19 februari 2018 - Als je er binnen wandelt voel je je gelijk thuis. Een plek die iedereen verwelkomt, en waar een bakkie troost altijd voor je klaar staat. En het liefst vergezeld door een lekker broodje. We hebben het natuurlijk over de pittoreske Koffiekiosk 't Pleintje.

Een bakkie vol verhalen

Koffiehuizen zijn in Den Haag al jarenlang een begrip. Maar hoe zijn ze eigenlijk ontstaan, en wat is een koffiehuis dan precies?

In het begin van de vorige eeuw kregen arbeiders hun weekloon uitbetaald in de plaatselijke kroeg. Daar was het zo gezellig dat het loonzakje werd opgemaakt aan de bar.

Om de strijd tegen alcoholmisbruik tegen te gaan werd de “Bond tegen Alcoholmisbruik” opgericht. Die vereniging zette alcoholvrije consumptiekiosken, ook wel limonadekiosken genoemd, op. Beter bekend als koffietenten.

In Den Haag waren er op een gegeven moment rond de 60 koffiehuizen waar de arbeidersklasse wekelijks zijn loonzakje ontving.De zogenoemde elite van Den Haag vond het maar niets dat werklieden hun lunch opaten in de huizen waar ze werkten. Dat schaften moest maar ergens anders gebeuren.

De koffiehuizen waren de place to be voor deze arbeiders. Het opeten van de eigen boterhammen was prima als ze daarnaast maar een bakkie pleur bestelden.

En als de mannen nog honger hadden dan werd er een “Beschuitstuiter met mayo” besteld, oftewel een bal gehakt. En die kan je nog steeds krijgen in de huidige kiosken!

Bij Frits

Maar een van de leukste koffiehuizen, staat natuurlijk op Scheveningen! Bij Koffiekiosk 't Pleintje is de koffie altijd warm en de mensen ook.

Het bedrijf zit dan ook al jaren in de familie en iedereen komt graag een bakkie of een broodje bal halen bij Frits. Hij en zijn vrouw runnen de koffiekiosk met heel veel plezier en hart.

Wat je er kan halen? Van de heerlijke ontbijtjes (broodjes ei), tot zelfgemaakte soepen of puntjes met tartaar. De kaart is simpel maar lekker, en vooral erg voordelig.

Dus wil je ergens eten waar je nog kan genieten van de simpele dingen in het leven, voor een prikkie? Ga dan een keer langs deze tent, waar je je thuis voelt en het bakkie geserveerd wordt zonder franje.

De Neptunusstraat is de plek waar je moet zijn, en als je er dan toch bent kan je gelijk even langs Muzee lopen.


Delen

Bekijk ook deze tips

Waar moet je zijn, met Valentijn

De roze neon harten hangen alweer uit in de Keizerstraat hier in Scheveningen, dus we moeten er echt aan geloven (we richten ons vooral even naar de heren): het is bijna Valentijn! Aaaaah klinkt er nu vanachter verschillende computers. Maar wees gerust wij schieten (of schrijven) je te hulp, hier namelijk de allerleukste tips om deze Valentijnsdag echt te shinen. En mocht hier niks tussen staan? Dan kijk je toch even naar ons archief, en kan je zo op pad met je lief!

Lees verder

Ringen aan zee

Stel je eens voor: Twintig zandringen van circa 150 bij 300 meter die worden opgebouwd door twee zilverkleurige graafmachines. Het strand van Scheveningen wordt tot een kunstwerk gemaakt. Het blijft niet bij verbeelding, dit is allemaal echt. En dit weekend kan je dit kunstwerk komen bewonderen bij de officiele opening!

Lees verder

Loop harder dan je hebben kan

Hardlopen, je vindt het leuk of je hebt er een hekel aan. Dus als je er een hekel aan hebt, ik zou zeggen klik even op wat andere leuke artikelen maar deze is even voor de fanatiekelingen onder ons! Een hart onder de riem voor alle mensen die door weer en wind toch dat pakkie aantrekken om de benen te strekken. Voor die mensen wat tips en een route door Scheveningen zodat je harder kan lopen dan je hebben kan.

Lees verder