Buitengewoon
Scheveningen

Herfst aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Kunst aan kust

12 juli 2018 - Staren over zee, mijmeren met een blik op de horizon. Vanaf nu kan dat liggend op een echte Haagse Mat. Op dit badlaken komen twee grote trekkers van de stad Den Haag samen: de zee en het bijzondere culturele aanbod. Op deze eerste editie spelen twee werken uit de collectie van het Gemeentemuseum de hoofdrol: Zeegezicht van Piet Mondriaan en Strandgezicht van Jan Hendrik Weissenbruch.

Het idee en ontstaan

De zomer is in volle gang en Scheveningen en de binnenstad bruisen van de activiteiten in het kader van Feest aan Zee.

De Haagse Mat komt tijdens de zomermaanden goed van pas. Rol hem bijvoorbeeld uit als je van het Vuurwerkfestival gaat genieten. Of juist als je tussen alle festiviteiten door even rustig wilt bijkomen op het strand.De Haagse Mat is een vrolijke noot in het themajaar Feest aan Zee! De maker van de mat, Matthijs de Groot, constateert dat stad en strand steeds nauwer verbonden zijn en brengt hier met de mat een ode aan.

"Het valt mij op dat veel mensen – ongeacht hun afkomst – het vooral hebben over hoe ver ze van het strand wonen. Het strand en de zee zijn bindende factoren geworden. Men is trots op het strand!"

Misschien speelt wel mee dat iedereen instinctief aanvoelt dat je op het strand allemaal gelijk bent. Liggen op de Haagse Mat is dan ook een statement. De horizon maakt ook geen onderscheid, iedereen mag neerstrijken op de miljoenen zandkorrels en de zee is voor iedereen even nat, aldus Matthijs.

Stad en strand

Den Haag is een unieke stad vanwege de ligging aan zee, maar zeker ook vanwege het hoogstaande culturele aanbod. Het strand, de zee en de Hollandse luchten zijn ook een inspiratiebron voor veel kunstenaars. De Haagse Mat brengt die twee elementen samen.

De eerste editie van de mat kijkt met een knipoog naar de zomerprogrammering van een van de grootste culturele iconen van de stad, het Gemeentemuseum Den Haag.

Foto: Jos van Leeuwen


Daar worden vanaf 14 juli de tentoonstellingen Aan Zee en De Haagse School op Scheveningen georganiseerd. De werken die op de Haagse Mat staan, zijn geïnspireerd op twee beroemde schilderijen die in deze tentoonstellingen te zien zijn.

Een mooi luministisch werk van Piet Mondriaan, Zeegezicht, uit 1909. En het realistische werk van Jan Hendrik Weissenbruch, Strandgezicht uit 1887.

Zo kunnen Hagenaren, Hagenezen, toeristen en dagjesmensen eerst de schilderijen bekijken in het Gemeentemuseum en daarna op de op diezelfde kunst geïnspireerde Haagse Mat nagenieten op het strand. De mat is onder andere te koop in de museumwinkel van het Gemeentemuseum.

Kortom neem een duikje in de stad en daarna op het strand, met de Haagse Mat natuurlijk!


Delen

Bekijk ook deze tips

Liefde & zen aan zee

De dag om de liefde te vieren komt steeds dichterbij. De kust staat deze Valentijnsdag in vuur en vlam dankzij alle activiteiten op Scheveningen. Van hotspots voor een romantisch diner tot een concert vol zilte zoenen, aan het strand is het baden in een zee van liefde met Valentijn.

Lees verder

De Pier Offices, werken en vergaderen boven zee

Werken aan zee, of zelfs boven zee? Vanaf € 225,- per maand, exclusief BTW, heb je je eigen werkplek op de Pier. De Pier Offices biedt zelfstandig professionals en kleine organisaties werkplekken met wifi, vergaderruimte, een terras op zee, en print, copy en scan mogelijkheden (kosten naar gebruik).

Lees verder

November Mindful Running

Kom ook naar Yogaseads voor een interessante training Mindful Running! Een fysieke en mentale training gericht op genieten van hardlopen zonder prestatiedrang. Hardlopen waar je energie van krijgt i.p.v. dat het energie kost. Genieten van het bewegen in de natuur, je fit voelen en lopen met een flow!

Lees verder