Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Kust en kunst

2 mei 2018 - Een nieuwe wandelroute die je in vervoering brengt en je je ogen uit laat kijken. Deze route heet Panorama Scheveningen en voert je door het Scheveningen van nu en het Scheveningen dat Hendrik Willem Mesdag in 1881 op zijn beroemde Panorama vastlegde. De route is een confrontatie met verandering, deze tip geeft je een andere kijk op Scheveningen.

Panorama Mesdag

Menig kunstenaar is niet alleen gericht op het creëren van schoonheid, maar wil de wereld ook een boodschap meegeven.

Dat geldt ook voor het wereldberoemde Panorama dat Hendrik Willem Mesdag schilderde. Het is meer dan een overweldigend kunstwerk en een zinsbegoochelende ervaring.Het was ook een vorm van maatschappijkritiek, een protest tegen de teloorgang van zeldzaam mooie plekken, een commentaar op de nieuwe tijd.

Het Seinpostduin, dat de spil vormt van het doek, was in zijn ogen zo’n zeldzaam mooie plek. Op het moment dat Mesdag er zijn voorbereidingen van het maken van het Panorama trof, had de gemeente Den Haag al ingestemd met afgraving van dit hoogste duin van Scheveningen.

Een stukje geschiedenis

Op de plek verrees vier jaar later het Seinposttheater, een suikertaartvormig gebouw dat wel op het iets oudere zusje van het Kurhaus leek. Dit gebouw, aan wie weer nieuwe generaties nostalgische herinneringen verbonden, werd in 1976 gesloopt.

In de Haagse Zeestraat is het Panorama Mesdag nog steeds te bewonderen. Het Scheveningen van 1880 is uiterst precies en in alle richtingen vastgelegd.

Het is een hoogtepunt van de schildersstroming De Haagse School, die in de hele wereld beroemd is. Als je dit mooie museum in de binnenstad nog nooit hebt bezocht, ga dit dan zeker doen. Het is goed te combineren met een dagje strand of de nieuwe wandeling want tram 1 stopt voor de deur.

Wandelroute

In de route Panorama Scheveningen ga je aan de hand van het Panorama Mesdag door vissersdorp en badplaats Scheveningen.

Er wordt getoond hoe en wat er veranderde, waardoor je gaat beseffen dat een landschap in ontwikkeling is en net zo onderhevig is aan voortdurende verandering als de zee.

Niet alleen jij bent in beweging, je ziet ook hoe het landschap in beweging is! En die route vol beweging kan je wandelen aan de hand van een app en een boekje.

Panorama Scheveningen is een project van Naar Toen. App en boekje vormen een geheel. Het boekje bevat een link naar de app, zes prentbriefkaarten en kortingsbonnen voor thee of koffie in de musea Panorama Mesdag en Muzee.

De prijs van het boekje is € 5,95 en is te verkrijgen in de musea, boekwinkels en via de website.

Kortom kom in beweging van de binnenstad naar Scheveningen of andersom, voor een prachtige route die je in vervoering brengt!


Delen

Bekijk ook deze tips

Zee van Licht

Even tijd voor jezelf nemen is belangrijk in deze drukke wereld. Op het strand van Scheveningen even uitwaaien om je hoofd leeg te maken is dan een goed idee. En in lichtpuntje in de storm van het drukke leven is het holistisch centrum Zee van Licht. Dein even mee op deze zee van rust, en doe weer wat energie op aan de kust.

Lees verder

Marie-Anne: 'altijd een thuiswedstrijd'

Marie-Anne is wat je noemt een 'Bekende Scheveninger'. Ze kent haar plekjes en de plekjes kennen haar! Ze zet zich in voor Scheveningen en woont al sinds haar 24e in Duindorp.

Lees verder

Scheveningse herfstbock

De prijswinnende Scheveninger Herfstbock maakt je herfst op het strand compleet!

Lees verder