Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Kust en kunst

2 mei 2018 - Een nieuwe wandelroute die je in vervoering brengt en je je ogen uit laat kijken. Deze route heet Panorama Scheveningen en voert je door het Scheveningen van nu en het Scheveningen dat Hendrik Willem Mesdag in 1881 op zijn beroemde Panorama vastlegde. De route is een confrontatie met verandering, deze tip geeft je een andere kijk op Scheveningen.

Panorama Mesdag

Menig kunstenaar is niet alleen gericht op het creëren van schoonheid, maar wil de wereld ook een boodschap meegeven.

Dat geldt ook voor het wereldberoemde Panorama dat Hendrik Willem Mesdag schilderde. Het is meer dan een overweldigend kunstwerk en een zinsbegoochelende ervaring.Het was ook een vorm van maatschappijkritiek, een protest tegen de teloorgang van zeldzaam mooie plekken, een commentaar op de nieuwe tijd.

Het Seinpostduin, dat de spil vormt van het doek, was in zijn ogen zo’n zeldzaam mooie plek. Op het moment dat Mesdag er zijn voorbereidingen van het maken van het Panorama trof, had de gemeente Den Haag al ingestemd met afgraving van dit hoogste duin van Scheveningen.

Een stukje geschiedenis

Op de plek verrees vier jaar later het Seinposttheater, een suikertaartvormig gebouw dat wel op het iets oudere zusje van het Kurhaus leek. Dit gebouw, aan wie weer nieuwe generaties nostalgische herinneringen verbonden, werd in 1976 gesloopt.

In de Haagse Zeestraat is het Panorama Mesdag nog steeds te bewonderen. Het Scheveningen van 1880 is uiterst precies en in alle richtingen vastgelegd.

Het is een hoogtepunt van de schildersstroming De Haagse School, die in de hele wereld beroemd is. Als je dit mooie museum in de binnenstad nog nooit hebt bezocht, ga dit dan zeker doen. Het is goed te combineren met een dagje strand of de nieuwe wandeling want tram 1 stopt voor de deur.

Wandelroute

In de route Panorama Scheveningen ga je aan de hand van het Panorama Mesdag door vissersdorp en badplaats Scheveningen.

Er wordt getoond hoe en wat er veranderde, waardoor je gaat beseffen dat een landschap in ontwikkeling is en net zo onderhevig is aan voortdurende verandering als de zee.

Niet alleen jij bent in beweging, je ziet ook hoe het landschap in beweging is! En die route vol beweging kan je wandelen aan de hand van een app en een boekje.

Panorama Scheveningen is een project van Naar Toen. App en boekje vormen een geheel. Het boekje bevat een link naar de app, zes prentbriefkaarten en kortingsbonnen voor thee of koffie in de musea Panorama Mesdag en Muzee.

De prijs van het boekje is € 5,95 en is te verkrijgen in de musea, boekwinkels en via de website.

Kortom kom in beweging van de binnenstad naar Scheveningen of andersom, voor een prachtige route die je in vervoering brengt!


Delen

Bekijk ook deze tips

Het grootste geheim van kitesurfend Nederland: de Zandmotor

De Zandmotor ligt tussen kitesurfschool Oostvoorne en kitesurfschool Scheveningen in en is een unieke plek om te kiten.

Lees verder

Pretty Face voor een prikkie

Beautysalon Pretty Face zit nu bijna een jaar op de Zandvoortstraat. Misschien herinner je je Sanne nog van ons artikel ‘Meet Sanne’? De salon staat voor een hoge kwaliteit, wat wel betaalbaar is voor iedereen. Met de aanwezigheid van Sanne staat de salon voor een warme, professionele en perfectionistische manier van werken. Omdat iedereen deze koude dagen wel wat warmte kan gebruiken, hebben wij een hele leuke aanbieding geregeld in het kader van ‘Scheveningen Zuivert’.

Lees verder

Vintage vondsten

Lekker struinen over het strand, schelpjes verzamelen, wat drijfhout oprapen; strandjutten voor de aankleding van je interieur. Het is een populaire bezigheid waar velen zich aan wagen! Maar een andere, ook niet geheel dure oplossing is het jutten in tweedehands winkels aan het strand. En we hebben een paar juweeltjes in Scheveningen. Lees mee met onze tips voor een perfecte strooptocht of het “vintage jutten” in Scheveningen.

Lees verder