Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Liefdeskuren

9 augustus 2018 - Zoals je misschien al ter ore is gekomen, draait deze maand op Scheveningen om muziek. Er worden bijvoorbeeld ontzettend mooie concerten gegeven in het kader van Jazz aan Zee. Maar je kan ook genieten van andere deuntjes, zoals een theatrale audiowandeling. En het fijne aan de wandeling is dat je hem op elk moment zelf kan maken. Een feest voor oren en ogen aan zee!

Even voorstellen

Liefdeskuren is een locatieproject en audiowandeling tegelijk. Een 'gewone' wandeling maar op drie theatraal vormgeven locaties ga je zitten om te luisteren naar een speciaal geschreven verhaal van AKO Literatuurprijswinnaar Marente de Moor.

Op meerdere locaties kan je genieten van een verhaal aan zee: op gigantische strandstoelen op een stil terras van het Kurhaus, op enorme schommelbanken in een duinenrij bij strandpaviljoen Oscars en boven op een zeecontainer bij de Luchtwachttoren aan het Zwarte Pad. Met telkens uitzicht op de Scheveningse zee.De start is bij de Pier en hier kan je vanaf elf uur in de ochtend al terecht tot vijf in de middag. En zoals gezegd; op het moment dat het jou uitkomt!

Een verhaal aan zee

Liefdeskuren is een verhaal over de zee en over de liefde en gebaseerd op een historisch gegeven: de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy die in 1836 in Scheveningen verbleef om te kuren. Het kuren deed hij vanwege zijn fragiele gezondheid (hij stierf in 1847 al op 38-jarige leeftijd) maar hij wilde ook ‘kuren’ om erachter te komen of hij wel van Cécile Jeanrenaud hield.

Voor zijn verblijf in Scheveningen had hij haar ontmoet en de vraag die hij zichzelf stelde was: wil ik Cécile wel trouwen en wil ik überhaupt wel trouwen, hou ik wel echt van haar, ga ik haar missen tijdens mijn kuur aan de Haagse zee?

Met dit gegeven - zee , muziek en liefde - heeft regisseur Ingrid van Frankenhuyzen de in Den Haag geboren schrijver Marente de Moor – o.a. AKO Literatuurprijs 2011, European Prize for Literature 2014- de opdracht gegeven een audioverhaal in 3 delen te schrijven, met daarbij een heel eigen versie voor kinderen.

ZlowMotion

De locatievormgeving is zeer theatraal met bijvoorbeeld de enorme 12-persoonsschommelbank ZlowMotion van ontwerper Pink Steenvoorden die geselecteeerd werd voor de Dutch Design Week.

De muziek van Mendelsson Bartholdy is natuurlijk ook het uitgangspunt voor de soundscapes gemaakt door componisten Jürgen De Blonde en Robert van Raamsdonk (kinderversie) maar wie het werk van bijvoorbeeld De Blonde kent van het succesvolle locatieproject 'Oh Die Zee in Scheveningen' (2014/2015) weet dat het muziek is met een enorme knipoog.


Met de hele familie

Het bijzondere van 'Liefdeskuren' is dat je met de hele familie tegelijk kunt meelopen en zitten, terwijl je wel je eigen kunstwerk hoort. Met telkens de zee in het vizier wordt de zee een soort filmdoek waarop het verhaal dat in je oren opklinkt, projecteert.

Net als in een museum kun je starten wanneer je wil en krijg je bij de kassa de koptelefoon en mp3-speler mee. Bovendien is het spannend: gaan ze trouwen, hoe loopt de Scheveningse kuur van Mendelssohn af? En dat in drie talen (NL, Engels, Duits) want ook aan internationale deelnemer is gedacht.

Delen

Bekijk ook deze tips

Skaten aan zee

Een nieuwtje waar je sporthart van gaat kloppen? Die vind je natuurlijk hier! De gemeente heeft Scheveningen een tijdje geleden al getrakteerd op een unieke plek om buiten te sporten aan het strand. En die is vorige week nog groter geworden...

Lees verder

Graaitijd

Ook al zin in een nieuwe haring happen? Het kan bijna op Vlaggetjesdag! Maar eerst is er nog Graaitijd. Van oorsprong werden in de 'Graaitijd' vissersschepen klaargemaakt voor de reis. In De Keizerstraat is Graaitijd het meerdaagse evenement, georganiseerd door YMCA Scheveningen, in aanloop naar de traditionele Vlaggetjesdag in Scheveningen-Dorp. Daar moet je toch bij zijn, dat vinden wij tenminste!

Lees verder

De meivakantie op Scheveningen

De meivakantie zit vol kleine feestjes aan zee, voor groot en klein is er wat te doen. De zon laat zijn gezicht zien, dus een strandwandeling of tocht door de duinen is naast alle events ook een must. En na een drukke dag kan je natuurlijk een heerlijk hapje eten bij een van de vele strandtenten, plekjes aan de boulevard of misschien zoek je liever de Keizerstraat en omgeving op. Kom een kijkje nemen in de tips die de meivakantie tot een spetterend succes maken!

Lees verder