Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Ringen aan zee

2 maart 2018 - Stel je eens voor: Twintig zandringen van circa 150 bij 300 meter die worden opgebouwd door twee zilverkleurige graafmachines. Het strand van Scheveningen wordt tot een kunstwerk gemaakt. Het blijft niet bij verbeelding, dit is allemaal echt. En dit weekend kan je dit kunstwerk komen bewonderen bij de officiele opening!

Ringen aan zee

De twintig ringen staan symbool voor 200 jaar badcultuur van Scheveningen - Den Haag. ‘Feest aan Zee’ is het thema van dit jubileumjaar.

Zand, wind, lucht, water en graafmachines spelen wekenlang een fascinerend en dynamisch spel met de zandringen. Gelijk de natuur zelf is het kunstwerk geen dag gelijk aan zichzelf.

Het procesHoe de ringen zijn ontstaan? Maandag 12 februari verschenen twee zilverkleurige graafmachines op het Scheveningse strand, die het iconische strandlandschap Ringen aan Zee van Bruno Doedens zullen uitgraven.

Op basis van GPS ‘zien’ de machines waar en hoe ze moeten graven. Na ruim een week zijn de eerste, binnenste ringen zichtbaar die maar liefst tweeënhalve meter hoog zijn. Naar buiten toe worden de ringen steeds lager, tot 1,20 meter.

Naar schatting is het 150 bij driehonderd meter grote zandkunstwerk na twee weken helemaal af. Het bestaat dan uit twintig ringen die staan voor tweehonderd jaar badcultuur Scheveningen-Den Haag.

Zand, wind, lucht, water en graafmachines voor herstelwerkzaamheden spelen tot de einddatum 8 april voortdurend een fascinerend en dynamisch erosiespel met de ringen. Net zoals de natuur zelf zal het kunstwerk geen dag precies hetzelfde ogen.

En je kan het live! volgen, hoe spannend is dat? Maar niks is zo leuk als het zelf komen bewonderen. Dus geef je eigen ogen morgen al de kost op ons mooie strand bij de opening!

Activiteit op het strand

Om de ringen heen zullen tal van activiteiten worden georganiseerd. Hieronder een overzicht van deze events.

Variërend van glazen reuze-schelpen van SLeM die het verhaal van 200 jaar badcultuur in Scheveningen vertellen; ‘zandgezichten’ van kunstenaar Rikke Munkholm Laursen; de finale van de City Pier Night Walk van Golazo Sports; en vele andere verrassende activiteiten. Alle activiteiten onder voorbehoud van weersomstandigheden.

- Reuzenschelpen met verhalen - Van 17 februari t/m 8 april - overdag
Aan de boulevardzijde klinken vanuit glazen reuzenschelpen prachtige gedichten, liederen, boeiende verhalen over de Scheveningse geschiedenis. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 17 februari t/m 8 april mits het droog is.

- Zandgezichten van Rikke Munkholm Laursen - Ieder weekend van 24 februari t/m 8 april
Vanaf zaterdag 24 februari verschijnen er ieder weekend aan de zeezijde op de kop van de ringen ‘zandgezichten’ van kunstenaar Rikke Munkholm Laursen. Zand, wind en water zullen hier de krachten der natuur op los laten.

- Feestelijke publieksopening Ringen aan Zee - Zaterdag 3 maart – Van 15.00 – 16.00 uur
Officiële publieksopening met cultureel programma van Boilerhouse en speciale openingsact.

- City Pier Nightwalk - Vrijdag 9 maart – Van 19.00 – 22.00 uur
De finish van de eerste City Pier Night Walk vindt op spectaculaire wijze plaats in de Ringen aan Zee met muziek en licht. (Alleen voor deelnemers)

- Museumnacht Kids - Zaterdag 17 maart – Van 17.00 – 22.00 uur
Tijdens de Museumnacht Kids vinden er in de Ringen ook intieme vertellingen plaats.

- Cultureel programma - Zaterdag 31 maart – Van 16.00 – 16.30 uur
Een uniek cultureel programma georganiseerd door Boilerhouse.

- Slooploop - Zondag 8 april – Tijd volgt
De sloop van Ringen aan Zee wordt ingezet middels de Slooploop.

Meer over de kunstenaar

‘Ringenaanzee’ is een project van landschapsarchitect en kunstenaar Bruno Doedens/SLeM. SLeM, Stichting Landschapstheater en Meer, maakt het alledaagse ongewoon en schept zo ruimte voor verbeelding en verwondering.

SLeM onderzoekt hoe kunst een landschap kan vormen en vervormen. Het publiek is deelnemer en toeschouwer tegelijk. SLeM opereert op het snijvlak van landschapsarchitectuur, locatietheater, beeldende kunst en film.

Nieuwe tijdelijke landschappen krijgen vorm door de inbreng en de confrontatie van deze disciplines. Het landschap wordt een plek met een verhaal én een geheugen.

Meer over Feest aan Zee

Precies 200 jaar geleden bouwde Jacobus Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater.

Zo ontstond de eerste badplaats van Nederland. De hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen Een tip van de sluier.

De Volvo Ocean Race komt naar Den Haag en tijdens de World Championship Sand Sculpting verrijzen en elf grote zandkunstwerken op het Lange Voorhout. Bekijk het programma vol festiviteiten, en houdt onze wekelijkse tips in de gaten!Delen