Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Scheveningse Kuren

9 september 2018 - Een spetterend avondje uit in het Zuiderstrandtheater? Daar ben je van verzekerd met de volksopera Scheveningse Kuren! Het is dit jaar natuurlijk een Feest aan Zee en daarmee wordt het 200 jarig bestaan van onze mooie badplaats bejubeld. En daar gaat deze opera dan ook over; proef een stukje geschiedenis op Scheveningen.

Even voorstellen

Na het succes van 'Harde Handen' en 'De Vloek op Scheveningen' presenteren het Zuiderstrandtheater en Kwekers in de kunst van 6 t/m 12 september: Scheveningse Kuren, een volksopera over 200 jaar badplaats.Scheveningse Kuren is onderdeel van de programmering van Feest aan Zee. Net zoals bij 'De Vloek' schrijft Sjaak Bral het libretto! Een groot en kleurrijk koor van Scheveningers en Hagenaars zingt mee. Sjaak Bral zegt hierover:

"Zonder geschiedenis is er geen toekomst. Scheveningen barst van de geschiedenis en kent prachtige verhalen. Die kun je op veel manieren vertellen, maar samen zingen is toch het allerleukst. Zeker als er iets te vieren valt, zoals dit jaar. Zingen over Scheveningen, iets mooiers bestaat niet."

Dus geen saaie geschiedenisles, maar een bruisend verhaal die je avond verlicht! Duik mee in de geschiedenis van de badplaats.

Over Scheveningse Kuren

Maar wat moet je je nou voorstellen bij deze voorstelling? Een klein kijkje achter de schermen kan geen kwaad toch?

De gastvrijheid van Scheveningen is wereldberoemd. Ook deze avond, tijdens een bruiloftsfeest in het Kurhaus, worden de feestgangers in de Kurzaal door de ceremoniemeester onthaald op een warm welkom. In het Nederlands én het Papiaments.

Als het dochtertje van één van de aanwezigen vraagt of het Kurhaus een paleis is, durft de gastheer geen nee te zeggen. Dit blijkt het startsein voor een wonderlijke reis door de tijd, van Jacob Pronk tot de Rolling Stones, waarbij de werkelijkheid flink wordt opgerekt. Historisch nepnieuws? Welnee. De leugen is zó mooi, dat iedereen zou willen dat het de waarheid was.

Met Susan Malaika Bailey, Marcel Reijans, Sjaak Bral als ceremoniemeester, het Residentie Orkest, het Volksoperahuis, Theaterkoor Dario Fo, Rabarber, Dutch Don't Dance Division en een kleurrijk projectkoor van Scheveningers en Hagenaars.

Feest aan Zee
Precies 200 jaar geleden bouwde Jacob Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen met zeewater. Zo ontstond de eerste badplaats van Nederland. De hele stad feest mee met festivals, exposities en voorstellingen. Bekijk het programma vol festiviteiten op feestaanzee.nl. #feestaanzee


Delen