Buitengewoon
Scheveningen

Winter aan zee

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Zeevonk op Scheveningen

6 augustus 2018 - De warme dagen en de zon brengen niet alleen veel mensen naar het strand. Zodra het water opwarmt, komen de lichtgevende algen ook boven water. Dit verschijnsel heet zeevonk, en is de afgelopen tijd veelvuldig gespot op Scheveningen, en dat willen wij jullie niet onthouden daarom meer over deze stralende alg.

Schitteren in de zee

Een lichtgevende zee is een ontzettend mooi verschijnsel. Wanneer kan dit gespot worden? Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee schitteren op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven.

Soms zie je het beter als je in het water beweegt, ook omdat er veel licht van gebouwen en de boulevard is op Scheveningen. Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme.

Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.

Zeevonk kan tot massale bloei komen: het zeewater ziet er overdag dan zalmroze uit. Dat komt door de aanmaak van het pigment caroteen (‘worteltjes pigment’). Als zeevonk in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt, geeft hij ’s nachts geen licht meer.


En zeevonk is niet de enige soort die licht kan geven. Twee andere soorten wieren, die niet zoals zeevonk dicht bij de kust leven, de kwal Pelagia perla en verschillende soorten bacteriën stralen soms licht uit. En zelfs rottende haringen kunnen licht afgeven. En sommige kwallen die de alg eten, kunnen ook oplichten. Kortom een zee van licht dus!

Wieren

Maar wat is zeevonk nou precies? Is het een plantje of een dier? Zeevonk valt onder de pantserwieren, een groep eencelligen waarvan ze niet zo goed weten of het planten of dieren zijn.

Zeevonk heeft bijvoorbeeld geen bladgroen om met behulp van zonlicht voedsel te maken, en dus moet hij andere organismen eten om te leven. Dat is een dierlijk kenmerk. Maar wieren behoren weer tot planten. Kortom een neutraal organisme die zeevonk.

Kortom vanavond nog een duikje nemen in zee? Want de hoogzomerse temperaturen verlaten ons land. Dus een laatste zwemsessie met zeevonk voorlopig. Of zal hij nog meerdere malen opduiken?
Delen

Bekijk ook deze tips

Op avontuur in de duinen

​Maandag hadden we het nog over bourgondisch eten, dus nu weer even een tegenhanger! Voor mensen die zelf een mountainbike hebben, stop maar met lezen. Nee natuurlijk niet, maar misschien is deze site iets voor je? Voor alle andere lezers, kijk even mee naar het leuke Glope Events en hun Mountainbike duintocht. Ook hebben ze nog tal van andere activiteiten op het menu staan. Voor deze tijd van het jaar is mountainbiken een heerlijk uitje. Dus hop op de fiets, dan kan dat extra kerstkransje er straks makkelijk bij (of twee).

Lees verder

Warme choco

Een maand vol kou, dus hoog tijd voor een artikel vol warmte. Met de gure wind die buiten waait is het binnen des te gezelliger. Maak het extra gezellig door een heerlijke warme chocomel te drinken. Wij zetten in de mini overzicht een paar adresje op een rijtje zodat jij de winter kan doorkomen!

Lees verder

Dr. Hauschka 'Tijd voor mezelf'

Bij het Floatcenter op het puntje van de Pier kun je niet alleen heerlijk ontspannen in een Floatcabine. Je vind er zomaar een complete wellness locatie boven zee waar je 365 dagen terecht kunt om heerlijk te ontspannen.

Lees verder