Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Zeevonk op Scheveningen

6 augustus 2018 - De warme dagen en de zon brengen niet alleen veel mensen naar het strand. Zodra het water opwarmt, komen de lichtgevende algen ook boven water. Dit verschijnsel heet zeevonk, en is de afgelopen tijd veelvuldig gespot op Scheveningen, en dat willen wij jullie niet onthouden daarom meer over deze stralende alg.

Schitteren in de zee

Een lichtgevende zee is een ontzettend mooi verschijnsel. Wanneer kan dit gespot worden? Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee schitteren op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven.

Soms zie je het beter als je in het water beweegt, ook omdat er veel licht van gebouwen en de boulevard is op Scheveningen. Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme.

Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.

Zeevonk kan tot massale bloei komen: het zeewater ziet er overdag dan zalmroze uit. Dat komt door de aanmaak van het pigment caroteen (‘worteltjes pigment’). Als zeevonk in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt, geeft hij ’s nachts geen licht meer.


En zeevonk is niet de enige soort die licht kan geven. Twee andere soorten wieren, die niet zoals zeevonk dicht bij de kust leven, de kwal Pelagia perla en verschillende soorten bacteriën stralen soms licht uit. En zelfs rottende haringen kunnen licht afgeven. En sommige kwallen die de alg eten, kunnen ook oplichten. Kortom een zee van licht dus!

Wieren

Maar wat is zeevonk nou precies? Is het een plantje of een dier? Zeevonk valt onder de pantserwieren, een groep eencelligen waarvan ze niet zo goed weten of het planten of dieren zijn.

Zeevonk heeft bijvoorbeeld geen bladgroen om met behulp van zonlicht voedsel te maken, en dus moet hij andere organismen eten om te leven. Dat is een dierlijk kenmerk. Maar wieren behoren weer tot planten. Kortom een neutraal organisme die zeevonk.

Kortom vanavond nog een duikje nemen in zee? Want de hoogzomerse temperaturen verlaten ons land. Dus een laatste zwemsessie met zeevonk voorlopig. Of zal hij nog meerdere malen opduiken?
Delen

Bekijk ook deze tips

Een zee van oranje

De straten kleuren oranje, het bier vloeit rijkelijk en de markten komen te voorschijn. Iedereen loopt na een bruisende nacht te genieten van de Koningsdag. De sfeer proeven in de binnenstad en Scheveningen is een must voor elke oranje fan! Daarom hebben wij wat tips op een rijtje gezet waar jij deze Koningsnach(t) en dag kan doorbrengen. Koningsnacht

Lees verder

Graaitijd

Ook al zin in een nieuwe haring happen? Het kan bijna op Vlaggetjesdag! Maar eerst is er nog Graaitijd. Van oorsprong werden in de 'Graaitijd' vissersschepen klaargemaakt voor de reis. In De Keizerstraat is Graaitijd het meerdaagse evenement, georganiseerd door YMCA Scheveningen, in aanloop naar de traditionele Vlaggetjesdag in Scheveningen-Dorp. Daar moet je toch bij zijn, dat vinden wij tenminste!

Lees verder

Een gekroonde voorstelling

Een Haags accent, het koningshuis en wat lucky shots. Dit zijn de ingrediënten voor Lucky TV! Als je de avonturen van Willy en Max niet helemaal hebt meegekregen, raden wij je aan om toch even in het archief van De Wereld Draait Door te duiken. Daar kan je je uren onderdompelen in de grappige filmpjes. Maar die zijn niet alleen meer te zien op TV, namelijk al een tijdje in het Zuiderstrandtheater. En daar blijven ze nog een maand, dus als je snel bent...

Lees verder