Buitengewoon
Scheveningen

The beach is always a good idea!

Wat is er te doen op Scheveningen? Of je nou op Scheveningen woont of voor een dagje naar Scheveningen komt. Wij hebben tips! Hier vind je 365 dagen per jaar Scheveningen op z'n leukst!

Zeevonk op Scheveningen

6 augustus 2018 - De warme dagen en de zon brengen niet alleen veel mensen naar het strand. Zodra het water opwarmt, komen de lichtgevende algen ook boven water. Dit verschijnsel heet zeevonk, en is de afgelopen tijd veelvuldig gespot op Scheveningen, en dat willen wij jullie niet onthouden daarom meer over deze stralende alg.

Schitteren in de zee

Een lichtgevende zee is een ontzettend mooi verschijnsel. Wanneer kan dit gespot worden? Vooral tijdens zwoele zomeravonden kan de zee schitteren op plekken waar het water beweegt, zoals in de golven.

Soms zie je het beter als je in het water beweegt, ook omdat er veel licht van gebouwen en de boulevard is op Scheveningen. Het blauwachtige licht wordt veroorzaakt door zeevonk, een bolvormig, ééncellig organisme.

Als zeevonk heftig wordt bewogen zorgt een chemische reactie ervoor dat hij licht gaat uitstralen. Het oplichten is bedoeld om vijanden af te schrikken. Bij ruw weer gaat de zeevonk naar rustiger, dieper water.

Zeevonk kan tot massale bloei komen: het zeewater ziet er overdag dan zalmroze uit. Dat komt door de aanmaak van het pigment caroteen (‘worteltjes pigment’). Als zeevonk in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt, geeft hij ’s nachts geen licht meer.


En zeevonk is niet de enige soort die licht kan geven. Twee andere soorten wieren, die niet zoals zeevonk dicht bij de kust leven, de kwal Pelagia perla en verschillende soorten bacteriën stralen soms licht uit. En zelfs rottende haringen kunnen licht afgeven. En sommige kwallen die de alg eten, kunnen ook oplichten. Kortom een zee van licht dus!

Wieren

Maar wat is zeevonk nou precies? Is het een plantje of een dier? Zeevonk valt onder de pantserwieren, een groep eencelligen waarvan ze niet zo goed weten of het planten of dieren zijn.

Zeevonk heeft bijvoorbeeld geen bladgroen om met behulp van zonlicht voedsel te maken, en dus moet hij andere organismen eten om te leven. Dat is een dierlijk kenmerk. Maar wieren behoren weer tot planten. Kortom een neutraal organisme die zeevonk.

Kortom vanavond nog een duikje nemen in zee? Want de hoogzomerse temperaturen verlaten ons land. Dus een laatste zwemsessie met zeevonk voorlopig. Of zal hij nog meerdere malen opduiken?
Delen

Bekijk ook deze tips

Koekje erbij?

​Zoals je hier al hebt kunnen lezen, is er een buitengewoon leuk tentje geopend in de Keizerstraat. Dat is dus niks nieuws, maar wat wel nieuw is, is dat wij een leuke aanbieding voor jullie hebben. Dit natuurlijk in het kader van Scheveningen Zuivert! Lees snel even verder als je ook nieuwsgierig bent geworden, en als je houdt van koffie met zelfgemaakte koekjes (en wie houdt daar nou niet van).

Lees verder

Libanese lekkernijen

Oooo we hebben zo'n heerlijke tip, om je vandaag een beetje op te vrolijken zo aan het begin van deze warme week! Misschien ken je deze tip al, maar wij hebben hem net ontdekt en zijn daarom nogal enthousiast. Wie loopt er nou niet warm voor lekker eten? Vandaag iedereen toch?

Lees verder

Squashen op Scheveningen

Na al die hitte is het tijd voor verkoeling, dat dacht je tenminste. Want nee wij blijven in beweging met deze actieve tip! Want wist je dat je na of voor een heerlijke strandwandeling ook de beentjes (en armen) kan strekken bij deze ontzettend leuke plek? En er is ook ruimte voor ontspanning, voor iedereen die daar meer behoefte aan heeft.

Lees verder