Zandsculptuur 2: Badmode – zwemmen in stijl

Locatie: Palace Promenade stadzijde (bij tramhalte)

Kunstenaar: Jamie Louks

Badmode door de jaren heen: van badkoets tot bikini

Een frisse duik in zee? Sinds 1846 deed je dat netjes in badkleding. Destijds gingen de meeste badgasten nog met een badkoets en onder begeleiding van een badvrouw het water in. De badkleding? Volledig verhullende hemden en broeken die loodzwaar werden zodra ze nat waren – lekker praktisch, ahum.

Eind 19e eeuw veranderde de badmode. Een verblijf in de badplaats werd steeds populairder. Het kuren maakte plaats om te zien en gezien te worden. De opening van het iconische Kurhaus in 1885 versterkte de trend. Modebladen sprongen erop in en gaven tips voor de perfecte strandlook. In 1901 introduceerde het Nederlandse modetijdschrift De Gracieuse voor het eerst de term ‘strandtoilet’: een soort strandpyjama, speciaal ontworpen voor een stijlvolle stranddag.

Pas in de jaren 30 kwam het zonnebaden in de mode, en met meer zon op de huid werd de badmode steeds bloter. Chanel en Schiaparelli zette als ontwerpers de trend. Het absolute keerpunt? In 1946 lanceerde de Franse ontwerper Louis Réard de bikini. Hij noemde zijn creatie naar Bikini Atol, waar toen atoomproeven plaatsvonden. Waarom? Omdat hij hoopte dat de bikini net zo’n bom zou inslaan.

7 dagen per week shoppen; Tegenwoordig scoor je je badkleding gewoon bij de Palace Promenade. Dit overdekte winkelcentrum op de boulevard, geopend in 1982 op de plek van het oude Palace Hotel, is het hele jaar door zeven dagen per week toegankelijk.

Wist je dat…

  • Jacob Pronk in 1818 het eerste badhuis van Nederland op Scheveningen opende?
  • De gestreepte badkleding is geïnspireerd op matrozenpakjes?
  • Het badmode en surfmerk Brunotti in Scheveningen werd opgericht in de jaren 70?
  • In 1927 de rubberen badmuts werd geïntroduceerd, een praktische accessoire om het haar droog te houden tijdens het zwemmen?
  • Veel Nederlandse vrouwen zelf hun badpak breiden?