Zandsculptuur 3: Surfparadijs – golvenjagers op de planken
Locatie: boulevard voor de Food Hall Scheveningen
Kunstenaar: Stachu Nowodworski
De Scheveningse surfcultuur begon met een vergeten surfboard. In de jaren 70 ontdekten een vijf avontuurlijke Scheveningers het golfsurfen. Met een oud board uit Amerika trotseerden ze de golven. Het relaxte Scheveningen groeide al snel uit tot hét surfmekka van Nederland. Volgens sommigen is het zelfs de beste surfspot van Noord-Europa.
Go Klap opende als eerste een surfwinkel. Claudio Brunotti zette een surfmerk op de kaart. En Etsko Schuitema? Die startte surfschool Hart Beach, waar tot op de dag van vandaag surfers de golven leren temmen.
Sinds 2009 vind je in de derde haven het Internationale Topzeilcentrum Den Haag, waar topzeilers – zoals Olympisch kampioene Marit Bouwmeester – trainen. Ook kitesurfers en foilers hebben Scheveningen omarmd. Hier bruist het van de watersport, het hele jaar door.
En weer of geen weer, surfers laten zich niet tegenhouden. Winterkou? Regen? De zee roept. Je ziet ze fietsen met boards vastgebonden, op weg naar hun volgende golf.
Bijzonder eerbetoon
De zee geeft, maar de zee neemt ook. Op 11 mei 2020 voltrok zich een surfdrama voor de Scheveningse kust. Vijf jonge mannen kwamen om in de schuimende zee bij het havenhoofd. Vijf haringen, zichtbaar bij het havenhoofd, herinneren aan hun leven. Een stil eerbetoon aan hun passie voor de golven.
Wist je dat…
- De wereldberoemde zeilwedstrijd Volvo Ocean Race al drie keer naar Scheveningen kwam?
- Surfen in zee pas in 1975 officieel werd toegestaan? Stel je voor: jarenlang stiekem surfen!
- Sinds vorig jaar een bronzen sculptuur, De Fietsende Surfer, bij Hart Beach staat?
- Hart Beach nog steeds wordt gerund door de zoons van oprichter Etsko Schuitema?
- Muzee Scheveningen een gedenkboek vol gedichten maakte over het surfdrama?